Kauwgom (2)

Het interessante artikel 'The war on chewing gum' van Micha Kat en Annemarie Soer in W&O van 27 juni behoeft enige aanvulling. Naast de in het artikel genoemde methoden om kauwgomvervuiling te bestrijden is er ook nog de door het bedrijf Probaat gehanteerde methode van het kauwgomverwijderen door middel van een combinatie van lagedrukstoom en speciaal reinigingsmiddel.

Deze methode is minstens zo doeltreffend als de droogijsmethode, geeft net als deze geen wateroverlast maar heeft niet het nadeel van het in de lucht brengen van verdampte kauwgum. Bovendien veroorzaakt de stoommethode geen geluidsoverlast. Door het werken met lagedrukstoom is slechts een minieme hoeveelheid water nodig, die in combinatie met een milieuvriendelijk oplos- en reinigingsmiddel de kauwgom verwijdert. Daardoor komt nauwelijks afvalwater vrij, dat gemakkelijk kan worden opgenomen. Deze methode is daarom goed toe te passen in omgevingen waar zich veel mensen bevinden, zols winkelcentra of promenades.

    • G. Besseling
    • Directeur Probaat B.V