Indurain: 'Ik ben nog lang niet verslagen'

GAP, 11 JULI. Miguel Indurain voelt zich nog lang niet verslagen in de Tour de France. De nummer acht van het algemeen klassement verklaarde gisteren dat hij hersteld is van zijn inzinking en nooit aan opgeven heeft gedacht. “Ik heb hier het hele jaar naar toe gewerkt. Dat laat je niet zomaar los.”

Vier dagen na de etappe naar Les Arcs vertelde Indurain nog steeds geen oorzaak te hebben gevonden voor zijn korte maar hevige inzinking. Van de veronderstelde geeuwhonger was volgens de vijfvoudig Tourwinnaar geen sprake. Hij had genoeg gegeten en gedronken. Het slechte weer heeft hem waarschijnlijk opgebroken. Indurain heeft zich nooit goed gevoeld bij lage temperaturen. Met een tevreden blik keek hij gisteren naar de blauwe hemel. “De zon is mijn bondgenoot.”

De Spanjaard zegt volledig hersteld te zijn van de zwarte zaterdag in de Alpen. “Mijn inzinking duurde slechts drie minuten. Jalabert heeft een hele dag afgezien. Dan is het bijna onmogelijk te recupereren.” Om zijn woorden kracht bij te zetten, heeft Indurain gisteren met zijn ploeggenoten rond het meer bij Savines gereden en onderweg een lunch genuttigd. Wanneer hij zich niet lekker voelt, trekt de kopman van Banesto zich doorgaans terug op zijn hotelkamer.

Indurain heeft in het algemeen klassement ruim vier minuten achterstand op de verrassende gele-truidrager Bjarne Riis. “Het is een groot verschil, maar niet onoverbrugbaar. Telekom is een sterke ploeg, maar ik denk dat ze te veel truien moeten verdedigen. Mijn gevoel zegt me dat ze niet alle verantwoordelijkheden kunnen dragen. Misschien kan ik daarvan profiteren.”

Vanaf vandaag rijdt het peloton via het Centraal Massief naar de Pyreneeën. Volgende week zaterdag volgt nog een individuele tijdrit bij Bordeaux. Indurain heeft zijn tactiek al uitgestippeld: “Ik kan onmogelijk in één dag alle renners passeren die boven mij staan. Dus zal het rit voor rit moeten gebeuren. Ik wil het zeker niet op de tijdrit laten aankomen. Daarvoor rijden de anderen veel te sterk.”

Indurain verwacht de komende dagen weinig steun van zijn verzwakte ploeg. “Maar vanaf vandaag is het geen strijd tussen de ploegen maar tussen de kopmannen”, zegt de Spanjaard.