Hypotheekrente hoger bij ABP en Generali, banken volgen niet

AMSTERDAM, 11 JULI. Het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP) en Verzekeringsmaatschappij Generali verhogen per vandaag hun hypotheektarieven. Dat hebben beide maatschapijen meegedeeld. Generali verwees bij zijn beslissing om de tarieven met 0,3 procent te verhogen naar “ontwikkelingen op de kapitaalmarkt”, en zei te verwachten dat de stap door meer partijen op de hypotheekmarkt zal worden gevolgd.

De rente op de kapitaalmarkt is afgelopen vrijdag en maandag licht opgelopen, in navolging van de ontwikkelingen in de Verenigde Staten. Een woordvoerder van de Rabo, de grootste partij op de markt voor woninghypotheken, zei vanmorgen dat de bank de ontwikkeling op de kapitaalmarkt op de voet volgt, maar geen aanleiding ziet om de hypotheekrente bij te stellen. Bij ABN Amro is een verhoging van de hypotheekrente “niet aan de orde,” aldus een woordvoerder.

Waarnemers zien in de stap van ABP en Generali een inhaalmanoeuvre, die door kleinere concurrerende partijen op de hypotheekmarkt zou kunnen worden gevolgd. Sommige hypotheeknemers zijn er lang van uitgegaan dat de rente op de kapitaalmarkt, die in de loop van het eerste half jaar flink steeg, weer naar beneden zou komen. Omdat die ontwikkeling uitblijft, gaan de tarieven nu met vertraging alsnog omhoog.