Heineken weg uit Birma na kritiek

DEN HAAG/RANGOON, 11 JULI. Heineken geeft toe aan maandenlange publieke druk en stopt zijn activiteiten in Birma. Heineken maakte gisteren bekend dat het afziet van de omstreden bouw van een bierfabriek in Birma. De onderneming stopt ook met de export naar het Zuidoostaziatische land.

“Eruit is eruit”, aldus een woordvoerder. Met de bouw van de nieuwe fabriek was een investering van 30 miljoen dollar gemoeid.

Heinekens beslissing volgt nadat bedrijven als bierfabrikant Carlsberg en colafabrikant Pepsi al eerder bekendmaakten hun activiteiten in Birma te staken. De stap van Heineken is een verdere slag voor het militaire regime van Birma, dat Westerse multinationals steeds heeft uitgenodigd in het land te investeren.

Heineken weerstond de afgelopen maanden de toenemende druk van actiegroepen en boycotdreigingen. Afgelopen week werd bekend dat actiegroepen in de VS een massale boycot van Heineken-bier in dat land wilden organiseren. De VS zijn een belangrijke exportmarkt voor Heineken.

Heineken besloot anderhalf jaar geleden in Birma actief te worden. “Sindsdien zijn de publieke opinie en de opvattingen over deze markt zozeer veranderd, dat zich negatieve effecten op het Heineken-merk en de reputatie van onze onderneming kunnen voordoen”, zei bestuursvoorzitter ir. K. Vuursteen van Heineken gisteren. Heineken verkoopt zijn belang in de Birmese brouwerij aan Fraser and Neave, de Singaporese brouwer van Tiger-bier.

Fraser and Neave is bij vele ander projecten in Azië de belangrijkste partner van Heineken. Tiger-bier zou geproduceerd worden in een inmiddels half afgebouwde brouwerij vlak bij de Birmese hoofdstad Rangoon. Myanmar Economic Holdings, een door de militairen gecontroleerd bedrijf, heeft een belang van 40 procent in de brouwerij.

Het Burma Centrum Nederland zegt “erg blij” te zijn met de beslissing van Heineken. De Birmese oppositieleidster Aung San Suu Kyi heeft buitenlandse ondernemingen herhaaldelijk opgeroepen niet te investeren in haar land en daarbij Heineken met name genoemd.

Jan Kühn, lid van de centrale ondernemingsraad van Heineken, zegt dat een deel van het Heineken-personeel vond dat de bierbrouwer weg moest uit Birma, niet alleen omdat het politiek daar niet netjes aan toe gaat, maar ook omdat de eigen werkgelegenheid op het spel stond. “Als de VS ons gaan boycotten heeft dat behoorlijke impact op onze werkgelegenheid hier in Nederland.” Inmiddels zijn de medewerkers van Heineken in Birma, zeven in getal, met hun families uit de Birmese hoofdstad Rangoon vertrokken.