Geheime camera's stelen pincodes

ROTTERDAM, 11 JULI. Bij tenminste tien betaalautomaten in Nederland hebben criminelen met verborgen mini-camera's pincodes afgelezen en met vervalste passen bankrekeningen leeggehaald. Dit bevestigt een woordvoerder van de Utrechtse politie.

De fraude kwam aan het licht toen een man bij een filiaal van de Rabobank in Zeist geld wilde opnemen. Op de automaat was een klein wit bakje gemonteerd dat zijn aandacht had getrokken. De technische recherche ontdekte dat het bakje een camera en een zender bevatte. De camera registreerde de door de klant ingetikte code. De beelden daarvan werden doorgezonden naar een registratiepunt op ongeveer vijftig meter verder. De overige bankgegevens werden verkregen door een illegale bankpaslezer die in de toegangsdeur tot de geldautomaat was geplaatst. Ook deze gegevens werden doorgezonden naar een registratiepunt. Vervolgens werd alle informatie direct op een illegaal bankpasje gekopiëerd.

Met de vervalst pinpassen kon ongehinderd geld uit de automaat worden getrokken, telkens tot een bedrag van 25.000 gulden. Volgens de politie van Utrecht is onder meer in Katwijk, Leiden, Arnhem, Utrecht, Amersfoort, Apeldoorn en Helmond deze apparatuur geplaatst. De Utrechtse recherche heeft de Centrale Recherche Informatiedienst (CRI) over deze bankpasfraude bericht. De CRI heeft vervolgens alle korpsen op de hoogte gesteld van het Utrechtse onderzoek.

“We hebben nog geen verdachten”, zegt de woordvoerder van de Utrechtse politie. Getuigen hebben verklaard dat er tenminste sprake is van twee, Duitssprekende bendeleden. In het televisieprogramma Opsporing verzocht zijn afgelopen maandag videobeelden vertoond van een van de vermoedelijke fraudeurs.