Geen fiscaal voordeel op instrumenten

DEN HAAG, 11 JULI. De professionele bespeler van een duur muziekinstrument mag daarop niet fiscaal afschrijven, om met die aftrekpost de inkomstenbelasting te matigen. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam bepaald in een proces van een violiste.

De violiste liet een nieuwe viool bouwen voor 12.500 gulden en schafte een strijkstok uit 1900 aan voor 12.000 gulden. Zij wilde 10 procent van deze bedragen per jaar als aftrekbare arbeidskosten opvoeren. De belastinginspecteur accepteerde dit niet. Het hof overwoog in een mondelinge uitspraak dat viool en strijkstok niet in waarde zullen dalen door normaal gebruik. Pas als er zich iets voordoet als beschadiging bij vervoer, mag de waardedaling worden afgetrokken. De uitspraak van het hof is gepubliceerd in Infobulletin Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst. (ANP)