'Fokker weet nog niet dat het al gekocht is'

MOSKOU, 11 JULI. De Russische vliegtuigfabrikant Jakovlev is nog steeds van plan het failliete Fokker over te nemen en heeft daarvoor naar eigen zeggen nu de steun van de Russische regering. “Wij zijn serieus van plan Fokker voor het eind van dit jaar te kopen”“ zei Arkady Goertovoi, vice-president van Aviatsjonnaja Korporatija Jakovlev tegen het persbureau Reuter.

Er zijn volgens hem nog wel verscheidene “buraucratische hindernissen” te nemen.

Jakovlev voerde in april samen met een andere Russische vliegtuigfabrikant al besprekingen met Fokker maar zonder dat dit tot een doorbraak leidde. Volgens Goertovoi is de Russische regering nu echter bereid aan een overnameplan mee te werken. De 370 miljoen gulden die Jakovlev voor Fokker wil betalen zou worden geleend van Westerse banken en de regering in Moskou zou daarvoor garant staan.

De Russische onderminister voor defensie-industrie, Joeri Starodoeb, bevestigde gisteren tegenover het persbureau Itar-Tass dat de regering in beginsel Jakovlev steunt. Tijdens een kabinetsvergadering van 27 juni heeft het ministerie van financiën opdracht gekregen de financiële aspecten van de overname te analyseren, zei hij. Een speciale commissie van de ministeries van financiën en economische zaken zal met het Nederlandse ministerie van economische zaken onderhandelen en daarna zal de regering weer het laatste woord hebben, aldus Starodoeb.

De plannen van Jakovlev verleidden de Russische zakenkrant Kommersant vanmorgen tot de kop op de voorpagina: 'De Nederlanders weten nog niet dat ze al gekocht zijn'. Andere kranten besteedden geen aandacht aan de berichten.

Volgens het overnameplan dat Jakovlev bij de Russische overheid heeft ingediend, schrijft de krant, zal de nieuw te vormen Russisch-Nederlandse onderneming niet minder dan 45 toestellen per jaar produceren, zowel Fokker 50's als Fokker 70's. De modellen voor de internationale markt zouden met Westerse motoren worden uitgerust, die voor de Russische markt met Russische.

Jakovlev en collega-vliegtuigbouwer Toepolev, samen de combinatie Russian Aircraft Manufacturers (RAM), bezochten drie maanden terug de Fokker-curatoren. Ook toen wilden zij snel tot zaken komen en beriepen zij zich op bankgaranties. Mede dankzij een order van KLM kan Fokker zeker tot volgend jaar april doorgaan met de produktie. De curatoren van Fokker hebben daarom met belangstelling kennis genomen van de hernieuwde Russische belangstelling. Maar zij manen tot voorzichtighied want er zijn nog te veel onduidelijkheden.

“Maar de Russen zijn nog steeds niet uit beeld”, verklaarde woordvoerder L. Steijn vanochtend namens de curatoren. Met een nieuw, concreet voorstel heeft Jakovlev zich volgens Steijn evenwel niet gemeld. Hij wilde niet zeggen of 370 miljoen ggulden enoeg is voor de Fokker-boedel.

Inmiddels heeft ook minister Wijers van Economische Zaken weer brieven en faxen ontvangen die getuigen van belangstelling op hoog niveau. Of de Russen inmiddels beschikken over “hard geld” is nog de vraag, aldus Wijers.

De minister zei verder dat er ook van andere zijde nog steeds belangstelling is voor overname van activiteiten van de vliegtuigfabriek. Bovendien is er in de markt sprake van belangstelling voor de vliegtuigen van Fokker en is Stork met de bewindvoerders als enige in gesprek over de overname van Fokker Aviation. Dat is de paraplu, waaronder de onderdelen zijn verzameld die niet failliet zijn gegaan, zoals onderhoudswerk en defensiewerk. Minister Wijers concludeerde dat de Russische belangstelling “voeding geeft aan de kans op een doorbouw-scenario voor Fokker”. Concrete afspraken over een Russisch bezoek aan ons land zijn overigens niet gemaakt.