EU: andere btw tegen fraude en rompslomp

BRUSSEL, 11 JULI. De Europese Commissie in Brussel vindt dat het btw-tarief op goederen en diensten in alle vijftien EU-landen op termijn gelijk moet worden. Het voorstel maakt deel uit van een ingrijpende operatie die volgens EU-commissaris Mario Monti (belastingen) nodig is om de administratieve kosten voor het bedrijfsleven te verlagen en de omvangrijke btw-fraude te bestrijden.

Monti presenteerde gisteren zijn werkprogramma voor een stapsgewijze hervorming van het btw-systeem. De lidstaten moeten elke stap goedkeuren, hetgeen een kwestie van jaren zal blijken.

Op dit moment hanteren de vijftien lidstaten elk hun eigen (hoge) btw-tarief. In december 1995 stelde Monti voor een btw-tarief van 15 tot 25 procent te hanteren. “Uiteindelijk geeft de Europese Commissie de voorkeur aan één enkel btw-tarief. Maar een marge van 2 procent blijft denkbaar”, aldus Monti.

Daarnaast wil Monti dat de de btw voortaan niet langer in het land van bestemming maar het land van herkomst wordt geheven. Dan hoeft de ondernemer niet meer op diverse plaatsen binnen de EU btw af te dragen, maar kan zijn zaken afhandelen met één enkel btw-kantoor. Dit leidt tot een grote kostenverlaging voor overheid en bedrijfsleven.

Landen die relatief veel importeren zullen hun btw-inkomsten zien dalen, terwijl exporterende landen hun inkomsten zien stijgen. Om dat te voorkomen is een onderlinge verrekening van btw voorzien. (ANP)