Coach van Jaklovsky boos op NOC*NSF

AMSTERDAM, 11 JULI. Bondscoach verspringen Charles van Commenée weigert als lid van de officiële olympische delegatie naar Atlanta te gaan. Van Commenée heeft zich teruggetrokken uit de Nederlandse equipe uit protest tegen de onrechtvaardige behandeling van zijn pupil Sharon Jaklofsky door het Nederlands Olympisch Comité NOC*NSF.

Jaklofsky haalde drie keer de olympische limiet, maar telkens met te veel rugwind. Zondag stond er een wind van 2,07 meter per seconde. Toelaatbaar was 2 meter. Jaklofsky sprong 6 meter 59, vier centimeter boven de norm. Desondanks werd haar aanvraag door het NOC*NSF afgewezen.

“Niet te verteren”, zei Van Commenée gisteren. Morgen doet Jaklofsky haar laatste poging Atlanta te halen. “Laat ik vooropstellen, dat het NOC goede faciliteiten heeft geboden aan Jaklofsky, maar het vervolg is onmenselijk.”

De verspringster raakte in de maanden mei/april, de periode dat ze zich moest kwalificeren, geblesseerd aan haar enkel. “Door die blessure werd alles in de war gegooid”, zegt Van Commenée. “Als zij in drie maanden tien wedstrijden had kunnen springen en daarin de olympische limiet niet had gehaald, dan had ik als eerste gezegd: jij hoort in Atlanta niet thuis. Maar Sharon springt drie wedstrijden mét blessure en voldoet drie keer aan de norm. Alleen stond er drie keer iets te veel rugwind. Dan is het toch onrechtvaardig, ondeskundig ook dat ze zich bij het NOC louter en alleen laten leiden door cijfertjes en regeltjes. Dan missen ze daar de kennis om die prestaties te beoordelen.”

Van Commenée zet zich af tegen de behandeling van zijn pupil door zijn plaats in de olympische delegatie af te staan. “Het is mijn vorm van protest.” De coach gaat op eigen gelegenheid naar Atlanta. En als Jaklofsky zich alsnog kwalificeert, staat hij haar terzijde op de olympische atletiekbaan. “Ik heb genoeg connecties om aan die accreditatie te komen. Maar ik weiger als lid van het olympisch team op te treden. Ik zou in Atlanta elke dag ruzie maken met NOC*NSF.” (ANP)