Christie tevreden ondanks nederlaag

NICE, 11 JULI. Negen dagen voor de olympische vlam in Atlanta wordt ontstoken, benaderen steeds meer atleten hun topvorm. Dat bleek gisteravond bij Grand Prix-wedstrijden in Nice, waar vooral de Hongaarse kogelslingeraar Balazs Kiss en de Ierse loopster Sonia O'Sullivan voor aansprekende prestaties zorgden.

Kiss liet voor zijn beste poging 81,76 opmeten. Zo ver kwam dit seizoen nog niemand. O'Sullivan, wereldkampioene op de vijf kilometer, onderstreepte haar kandidatuur voor olympisch goud met een schitterende 3.000 meter. Ze verbeterde haar beste wereldseizoenprestatie met vier seconden tot 8.35,40. De Spaanse Julia Vaquero bleef het best in haar spoor.

Van uitstekend gehalte was ook de 3.000 meter steeple chase van de Keniaan Joseph Keter. Hij finishte in 8.08,46, een halve seconde boven de beste seizoentijd van zijn landgenoot Gideon Chirchir, die zich overigens niet heeft gekwalificeerd voor de Olympische Spelen. Hicham el Guerrouj was de beste op de 1.500 meter: 3.30,61. De Marokkaan versloeg Venuste Niyongabo met een seconde.

Ook Wilson Kipketer kwam met 1.42,50 op de 800 meter weer iets dichterbij zijn doel: het wereldrecord van Sebastian Coe (1.41,73). De olympische droom van Wilson Kipketer is dan wel voorbij - hij verruilde zijn vaderland Kenia voor Denemarken en kreeg vanuit Nairobi geen toestemming aan de Spelen deel te nemen - hij blijft voorlopig de snelste op de 800 meter. Gisteravond verbeterde hij zich weer iets. In Stockholm scherpte de 25-jarige Kipketer recentelijk de beste tijd van dit seizoen over de twee ronden al aan tot 1.42,76.

De 100 meter leverde door tegenwind geen fabuleuze tijden op, wel een spannende strijd tussen Donovan Bailey en Linford Christie. De Canadees won in 10,17, maar het verschil met zijn Britse opponent, de olympisch kampioen van 1992, was alleen voor zeer geoefende ogen op de finishfoto te zien.

De 36-jarige Christie had een goede start, maar raakte Bailey niet kwijt. De Canadees kwam terug en drukte de borst een centimeter eerder over de streep. Het was de laatste serieuze test van Christie voor Atlanta. Hij loopt weliswaar morgen nog in Londen, maar de tegenstand daar is geen maatstaf. Ondanks zijn nederlaag gisteren toonde Christie zich toch content. “Ik heb sinds vorige week in Lausanne niet kunnen trainen door een lichte dijbeenblessure. Daarom ben ik met 10,17 onder deze omstandigheden best tevreden.”

Een grote tegenvaller was het optreden van de Algerijnse Hassiba Boulmerka. De gisteren 28 jaar geworden olympisch kampioene van 1992 op de 1500 meter kon in de slotfase de tempoversnelling van haar belangrijkste concurrentes, de Russin Loedmilla Rogatsjova voorop, niet volgen. De Portugese Carla Sacramento ging in 4.02,62 als eerste over de streep. Boulmerka, die zich in het verleden vlak voor een groot toernooi regelmatig heeft 'verscholen', werd slechts zevende in 4.05,87.

De Cubaanse Ana Fidelia Quirot krikte haar zelfvertrouwen weer iets op door een zege op de 800 meter (1.59,22). Ze was dit jaar al bijna twee seconden sneller. Stella Jongmans en Letitia Vriesde startten niet in Nice, terwijl ook toploopsters als Maria Mutola (Mozambique) en Meredith Rainey (Verenigde Staten) ontbraken. Ellen van Langen wil morgen in Londen een test afleggen, die moet bepalen of ze haar titel in Atlanta zal verdedigen.

Florian Schwarthoff, een van de weinige Duitse atleten met medaille-kansen op de Spelen, vliegt ongeslagen naar Atlanta. Zijn winnende tijd van 13,34 sprak niet tot de verbeelding, zijn zege op onder anderen Jack Pierce wel. Bij de Amerikaanse titelstrijd liep Pierce in de halve finale 12,94. Maar door een val in de finale wist hij zich niet te kwalificeren voor de de Spelen. (ANP/SID)