Castro noemt overlopers naar de VS verraders

HAVANA, 11 JULI. Fidel Castro heeft zijn olympische deelnemers gevraagd met minachting neer te zien op “de verraders”. “Wij minachten hen die gekocht werden met dertig zilverlingen, de prijs die Judas ontving voor verraad”, zei hij gisteren in Havana tijdens een bijeenkomst van de Cubaanse atletencommissie.

De president doelde op de drie atleten die kortgeleden overliepen naar de Verenigde Staten. In het Mexicaanse Guadalajara ontvluchtten de boksers Casamayor en Garbey eind juni het trainingskamp en zochten asiel in Los Angeles. Beide boksers wonnen goud in Barcelona 1992. In Albany nam ster-werper Arrojo van de honkbalploeg gisteren de benen naar Miami.

“De vlag die wij aan jullie overhandigen”, aldus Castro, “mag niet verkocht worden voor een zilverstuk. Deze vlag vertegenwoordigt ons land, onze waardigheid, heroiek en eer.” Hij voegde er aan toe dat, wat er ook gebeurt, de vlag moet terugkeren met glorie en onbesmeurd. “Omdat wij geen atleten sturen naar Atlanta, maar patriotten.”

De Cubaanse afvaardiging bestaat uit 170 atleten. Die vertrekken op 15 juli naar Atlanta, vier dagen voor het begin van de Spelen. De ploeg zal in veertien van de 26 olympische sporttakken uitkomen.