CAPONATA VAN SOPHIA EN MAX

Caponata is een Siciliaans gerecht dat koud wordt gegeten. Sophia en Max delen wel de voorliefde voor de Italiaanse keuken, maar niet het bed. Sophia is namelijk Loren en Max is een Nederlandse operazanger die er uitziet als een Romein. Max zette Sophia's recept naar zijn hand. Ik maakte zijn caponata thuis op mijn manier klaar:

2 aubergines

8 pruimtomaten

4 uien

5 stengels bleekselderij

75 gram pijnboompitten

75 gram grote rozijnen

75 gram zwarte olijven

2 eetl. kappertjes

aceto balsamico

olijfolie

citroensap

suiker

zout en peper

Snijd de aubergines in dobbelstenen. Sprenkel er citroensap op om verkleuren te voorkomen. Bestrooi de dobbelstenen met zout en laat ze een uur staan. Doe de rozijnen in een kom en giet er zoveel aceta balsamico (Italiaanse azijn) op dat ze net onder staan. Snipper de gepelde uien en snijd de bleekselderij, de olijven en de ontvelde tomaten in stukjes. Bak de uien in een beetje olijfolie zacht en glazig, voeg de bleekselderij, tomaat en een beetje suiker toe en laat alles op een niet te hoog vuur ongeveer 20 minuten zachtjes bakken. Roer er dan de rozijnen met de aceto balsamico door. Laat het even inkoken. Bak in een tweede pan de uitgelekte aubergine-dobbelstenen in de hete olijfolie. Doe op het laatste moment de olijven bij de aubergine. Laat beide mengsels afkoelen en doe ze bij elkaar. Schep er dan de kappertjes en pijnboompitten door. Breng op smaak met zout en peper.

    • Anne Scheepmaker