Britse parlementariërs krijgen kwart meer loon

LONDEN, 11 JULI. Britse parlementariërs hebben zichzelf gisteravond een loonsverhoging van 26 procent toegekend, tegen de wil van hun politieke leiders in en - getuige een recente enquête - tot groot ongenoegen van het Britse publiek.

Leden van het Britse Lagerhuis krijgen een loonsverhoging van 9.000 pond per jaar, waardoor hun inkomen stijgt tot 43.000 pond, ongeveer 114.000 gulden. De parlementariërs volgden daarmee het advies van een onafhankelijke onderzoekscommissie. Nederlandse parlementsleden verdienen 11.575 gulden bruto per maand waardoor hun jaarsalaris (zonder extra's) 138.900 gulden bedraagt.Tegenstanders van de verhoging hebben erop gewezen dat de inflatie in Groot-Brittannië jaarlijks slechts 2,2 procent bedraagt. Voorstanders van de verhoging zeggen dat het inkomen van de parlementariërs al jaren achterblijft bij de rest van de bevolking. Sinds de laatste salarisverhoging voor politici is de Britse koopkracht gemiddeld met 80 procent gestegen. Vroeger werden de lage salarissen gerechtvaardigd door de neveninkomsten van politici. Sinds vorig jaar zijn de mogelijkheden om het salaris aan te vullen evenwel drastisch beperkt.

Premier John Major en Labour-leider Tony Blair hadden zich tegen een drastische verhoging uitgesproken. Daarmee kwamen ze tegemoet aan de afkeer die het publiek koestert tegen de verhoging. Backbenchers laakten het gedrag van hun leiders omdat de ondankbare taak van het verdedigen van de verhoging daarmee op hen rustte. (Reuter)