'Birma-affaire' doet koers van Heineken weinig

AMSTERDAM, 11 JULI. Het besluit van bierbrouwer Heineken zich terug te trekken uit Birma had weinig weerslag op de koers van het aandeel op de Amsterdamse beurs. Na een aanvankelijke winst van 1,50 gulden stabiliseerde de koers zich rond het middaguur op 379 gulden, dertig cent winst.

AMSTERDAM Volgens een commissionair zijn beleggers opgelucht dat de dreiging van een mogelijke consumentenboycot van Heineken van tafel is. “Wat dat betreft, is het een verstandig besluit”, aldus de effectenhandelaar. Heineken zorgde ten minste nog voort enige opwinding op de beurs die vanochtend werd gekenmerkt door een uiterst rustige handel. Dat de meeste aandelen bij die dunne handel toch iets in koers stegen, werd toegeschreven aan Wall Street, waar de Dow Jones-index gisteren na drie dagen malaise eindelijk weer eens ruim 31 punten opveerde. In reactie daarop steeg de Amsterdamse AEX-index ruim één punt op 555,57.

Bedrijfsnieuws van enige importantie was er nauwelijks. De dollar steeg iets, maar de obligatiemarkt stond enigszins onder druk. Gemiddeld leverden de courantste staatsleningen één à twee stuivers in koers in. Vandaag vergadert het bestuur van de Bundesbank voor het laatst voor het zomerreces over het te voeren monetaire beleid. Een renteverlaging zit er echter niet in, zo liet R. Joachimsen, bestuurslid van de Duitse centrale bank, gisteren al weten.

In Amsterdam bleef het mede daarom rustig. Relatief goed presteerden de uitgevers - woensdag ook al gevraagd. Wolters Kluwer kreeg er 1,30 bij op 194,80, VNU en Elsevier beide drie dubbeltjes op respectievelijk 27,20 en 26,70. Op de beurs werd de populariteit van uitgeversfonds toegeschreven aan de honger naar defensieve waarden.

Bij de internationals zat Koninklijke Olie in de lift. De koers van de Nederlands-Britse multinational steeg 1,60 gulden op 265. Philips leverde tien cent in op 54,80 gulden, ondanks de goede halfjaarresultaten van Taiwan Semiconductors Manufacturing (TSCM). TSMC, waarin Philips een belang heeft van 35 procent, behaalde een resultaat van 700 miljoen, 84 procent meer dan in het eerste semester van 1995.

Océ-van der Grinten was donderdagochtend uit de gratie. Het kopieer- en printfonds uit Venlo liet 3,20 liggen op 170 gulden. Ook op de lokale markt was sprake van een ongeanimeerde handel.

De Amerikaanse dollar noteerde vanochtend in Amsterdam een koers van 1,7120 gulden.

NEW YORK De effectenbeurs van New York stond gisteren aanvankelijk onder druk van de slechter dan verwachte kwartaalresultaten van het elektronicaconcern Motorola. Het verlies liep op tot 48 punten. Maar de stemming sloeg tegen het einde van de handel om dank zij stijgende obligatiekoersen. De Dow Jones-index eindigde 21,79 punten hoger op 5603,65. Bij levendige handel gingen er 423 miljoen aandelen om.

De grote vraag is echter of de Amerikaanse regering, pleitbezorger van een harde dollar, zwicht voor de druk van grote concerns die zich zorgen maken over de recente koersstijging van de greenback tegenover de yen. De duurdere dollar ondermijnt hun concurrentiepositie in Azië. De dollar is de laatste dagen goed voor 110 yen en meer.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokio viel voor het eerst sinds een week weer een koersstijging te melden. De Nikkei-index eindigde 113,64 punten ofwel 0,5 procent hoger. De omzet viel met 283 miljoen aandelen mager uit.