Zonder afkoopsom mag Kanu niet naar buitenland

ZEIST, 10 JULI. Voetballer Nwanko Kanu van landskampioen Ajax mag niet zonder afkoopsom naar een buitenlandse club vertrekken. De arbitragecommissie van de KNVB deed gisteren in Zeist uitspraak in de zaak die de voetballer zelf had aangespannen. De Nigeriaanse international eiste dat hij gratis of anders voor een geringe vergoeding mocht vertrekken naar Inter Milan.

Hij beriep zich op het Bosmanarrest van het Europese Hof, dat transfersommen voor voetballers van binnen de Europese Unie verbiedt. De Nigeriaan Kanu is echter afkomstig van buiten de EU, waardoor hij volgens de arbitragecommissie van de voetbalbond buiten het arrest valt. Binnen Nederland mag de speler wel vrij van club veranderen.

Het contract van de 19-jarige aanvaller liep op 30 juni af. Ajax had hem al voor 15 mei een nieuw contract moeten aanbieden, om recht te houden op een transfersom. Bij de zitting voor de arbitragecommissie, eind juni, zei Kanu's raadsman, mr. Van Buuren, dat Ajax door die fout alle rechten op de voetballer had verspeeld.

Ajax zei dat de club wegens het Bosmanarrest meer tijd nodig had om alle juridische aspecten te onderzoeken.

Volgens de advocaat van de club, mr. Roeters van Lennep, waren er bijzondere omstandigheden. Tijdens de zitting van de arbitragecommissie meldde hij dat Ajax de jonge spits pas na 20 mei een nieuwe aanbieding had gedaan, omdat op die datum de nieuwe regels van kracht werden.

De arbitragecommissie oordeelde gisteren dat Ajax hiermee in gebreke was gebleven. Daardoor heeft de Amsterdamse voetbalclub geen recht meer op een transfervergoeding bij een binnenlandse overgang.

Ajax hield, toen Kanu het nieuwe contract had afgewezen, vast aan de afkoopsom van negen miljoen gulden. Kanu vond dat dit bedrag ten hoogste 2,7 miljoen mocht zijn. Inter Milan liet eerder al weten dat negen miljoen te veel was voor het talent.

Ajax is tevreden over de uitspraak. “Bij een andere uitspraak zou Kanu gratis weg kunnen, nu heeft de club er financieel voordeel bij”, aldus perswoordvoerder David Endt.

In een schriftelijke reactie toonde de club zich vooral verheugd over het feit dat de arbitragecommissie de stelling dat de transferregels in strijd zijn met Nederlandse en internationale discriminatieverboden, afwees. In de loop van de procedure werd overigens duidelijk dat Kanu met Inter al afspraken heeft gemaakt. Ajax heeft daarom de Europese voetbalbond UEFA gevraagd te bevestigen dat de Italiaanse club de door de Amsterdammers verlangde som van negen miljoen gulden, dient te betalen.

Of Kanu nu naar het Europese Hof stapt, is nog onbekend. Zijn advocaat Van Buuren sloot deze stap tijdens de zitting voor de arbitragecommissie niet uit. De speler zelf verblijft momenteel in Nigeria, waar het olympisch elftal van het Afrikaanse land zich voorbereidt op de Olympische Spelen van Atlanta.