Universiteit haalt 'kookboek' van net

DEN HAAG, 10 JULI. Het Anarchistisch Kookboek, een verzameling recepten voor bommen in lunchtrommeltjes, moord met blote handen en fraude met creditcards, is gisteren van het computernetwerk van de Eindhovense Universiteit verwijderd. Het college van bestuur had dat de studentencomputervereniging STACK gevraagd, omdat ze het electronisch kookboek 'niet kies' vond.

The Anarchist Cookbook is een handboek voor terroristen en pestkoppen en is nog op 9.000 andere plaatsen op Internet beschikbaar. Het Eindhovense universiteitsbestuur was op het kookboek gewezen door onder meer SGP-fractievoorzitter Van der Vlies die er vandaag Kamervragen over heeft gesteld.

Het handboek komt uit de Verenigde Staten, waar het in de boekhandel verkocht wordt. Een moordenaar hoeft niet veel middelen tot zijn beschikking te hebben. Het hoofdstuk 'Kill With Your Bare Hands' bevat een lijst met tips hoe de meest kwetsbare plekken van het menselijk lichaam getroffen kunnen worden. Een welgemikte trap op de nieren is dodelijk, omdat daar een belangrijke zenuw direct onder de huid loopt.

In de inleiding distantiëren de bewerkers zich van de inhoud. “Dat is kien van ze”, zegt P. van Rest, verbonden aan de vakgroep strafrecht van de Groningse Universiteit. “Ze zetten niet aan tot moord. Zo kunnen ze waarschijnlijk buiten schot blijven in een strafzaak.”

Verder doet het kookboek gedetailleerd uit de doeken hoe Amerikaanse bankbiljetten na te maken zijn. De valse biljetten moeten vóór gebruik worden verfrommeld, en in koude thee te week worden gelegd om ze een smoezelig aanzien te geven. Tevens staan in het boek tips voor het maken van bommen in tennisballen en brieven. Verroest schroot richt de meeste schade aan, weet de auteur.

Maar sommige aanwijzingen zijn onschuldiger van aard. Het hoofdstuk 'How to terrorize McDonalds' vermeldt dat een hamburger precies in de WC-afvoer past.