Twee jaar geëist tegen van incest verdachte rechter

ARNHEM, 10 JULI. Voor het gerechtshof in Arnhem is gisteren twee jaar celstraf geëist tegen een van incest verdachte kantonrechter K. uit Almelo. Procureur-generaal J. Denie achtte bewezen dat de 51-jarige rechter twee van zijn vier dochters seksueel heeft misbruikt. Voor vier van de zes aanklachten eiste de procureur vrijspraak.

De Almelose rechtbank sprak de kantonrechter in december vrij. Maar het Openbaar Ministerie dat vier jaar cel tegen de Almeloër had geëist, ging in hoger beroep. Procureur-generaal Denie uitte felle kritiek op de verhoortechniek van de rechter-commissaris., Hij verweet hem “een vreselijke vorm van amateur-psychologie te hebben toegepast”, waardoor de bodem onder verklaring van de jongste dochter “is weggeslagen”. “Het verhoor is gebaseerd op een vooroordeel. De rechter-commissaris geloofde het meisje niet. Dat heeft hij te goed laten blijken.”

De ex-vrouw van de verdachte kantonrechter, zelf ook rechter in Almelo, deed in april vorig jaar aangifte van verkrachting van haar 16-jarige dochter. Dat zou gebeurd zijn op eerste kerstdag 1994 toen het meisje haar nieuwe feestjurk aan het passen was. Kort daarna deden ook al haar vier dochters aangifte van seksueel misbruik en verkrachting door hun vader sinds 1980. De meisjes waren toen tussen de vijf en de zestien jaar oud. Voor de kantonrechter, die het seksueel misbruik ontkende, waren de aangiften van zijn dochters reden om zijn werk vorig jaar april neer te leggen. In juli werd hij aangehouden maar na enkele weken werd zijn voorlopige hechtenis opgeheven. Zijn ex-vrouw reageerde woedend en zei zich bedreigd te voelen als haar ex-man niet opgesloten werd. Een maand later werd de verdachte weer vastgezet maar in oktober liet de rechtbank hem opnieuw gaan opdat hij zich “in alle rust” kon voorbereiden op zijn verdediging.

Raadsman A. Coumans bestempelde de verklaringen van de dochters als “een mix van jokken en onbetrouwbaarheid”. Hij zei talloze aanwijzingen te hebben dat zijn cliënt in ieder opzicht vals beschuldigd wordt. “De verklaringen van de dochters zijn hol en gebaseerd op een onbetrouwbaar geheugen.” Zo zou de oudste dochter verklaard hebben op haar bed door haar vader verkracht te zijn. Volgens de advocaat zou dat “een acrobatisch wonder zijn omdat de dochter een hoogslaper besliep, zo'n veertig centimeter van het plafond”.

De verdachte rechter zei gisteren, op de laatste dag van de zitting, aan het einde van zijn Latijn te zijn. “De veer van de spanning staat op knappen. Ik heb niets achter gehouden. Ik heb nu veertien maanden valse beschuldigingen bestreden. Die lijdensweg kan ik niet meer aan. Ik ben op”, aldus de verdachte. De man deed al eerder aangifte van smaad en laster. Hij heeft alle beschuldigingen steeds ontkend. Hij vermoedt dat de aanklacht door zijn oudste dochter is geregisseerd. Door de scheiding in 1985 was er binnen het gezin een “sfeer van haat en nijd” ontstaan.

In april werd de zaak aangehouden omdat het hof een dochter nogmaals wilde horen. Maar die oproep was vergeefs, de vrouw bleek naar het buitenland vertrokken.“Ik kap er mee. Ik trek het niet langer”, zou zij hebben laten weten.