Tientallen doden bij aanvallen; Russen hervatten strijd in Tsjetsjenië

MOSKOU, 10 JULI. Het Russische leger heeft vanmorgen verscheidene dorpen in Tsjetsjenië onder vuur genomen met helikopters, gevechtsvliegtuigen en artillerie. Volgens onbevestigde berichten zijn bij beschietingen tientallen doden gevallen. Daarmee lijkt de strijd volledig hervat.

Ten minste twintig Tsjetsjenen kwamen vanmorgen om toen het dorp Macheti, 35 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Grozny, werd aangevallen door Russische vliegtuigen en artillerie, zo zeiden de lokale autoriteiten tegen het persbureau Itar-Tass.

Gevochten werd er ook nog bij Gechi, een dorp 30 kilometer ten zuidwesten van Grozny. Gisteren zouden daar twintig burgers en acht Russische soldaten zijn gedood, meldt het persbureau Interfax. Tevens werden vanmorgen beschietingen gemeld in de buurt van Vedeno en Sjatoi, ten zuidoosten van Grozny.

De gevechten begonnen gistermiddag nadat beide partijen elkaar hadden beschuldigd van schendingen van de bestandsafspraken die vorige maand waren gemaakt nadat president Boris Jeltsin rebellenleider Zelimchan Jandarbijev in het Kremlin had ontvangen. Volgens die afspraken zouden krijgsgevangenen worden uitgewisseld, wegversperringen worden opgeruimd en Tsjetsjeense strijders worden 'gedemilitariseerd'. De afspraken brachten Jeltsin er toe in de aanloop van de presidentsverkiezingen de oorlog ten einde te verklaren.

De Russische opperbevelhebber in Tsjetsjenië, generaal Vjatsjelav Tichomirov, had maandag geëist dat de rebellen al hun krijgsgevangenen vóór gisteravond 18 uur zouden vrijlaten. Anders zouden de 'terroristen en bandieten' worden 'vernietigd'. De rebellen hadden daarop geantwoord dat als de Russen hun vijandelijkheden zouden hervatten, zij de krijgsgevangenen zouden doden. Vanmorgen was nog onduidelijk of de Tsjetsjenen dit laatste dreigement hebben uitgevoerd.

De secretaris van president Jeltsins veiligheidsraad, Aleksandr Lebed, zei vanmorgen dat de rebellen “alle verantwoordelijkheid” dragen voor het oplaaien van het geweld. Hij heeft eerder aangekondigd het omstreden gebied te zullen bezoeken, maar liet vanmorgen weten dat dit de komende week nog niet zal gebeuren. Lebed heeft zich herhaaldelijk voorstander getoond van een vreedzame oplossing van het conflict, waarbij hij onafhankelijkheid voor de deelrepubliek niet uitsloot. In zijn verkiezingsprogramma voor de presidentsverkiezingen pleitte hij voor een referendum in Tsjetsjenië over de onafhankelijkheid.

Jeltsin zelf heeft zich nog niet over de hervatting van de vijandelijkheden uitgelaten. Maar de president, die zich de afgelopen dagen niet in het openbaar heeft vertoond maar wel op de televisie achter zijn bureau in het Kremlin was te zien, zou vandaag waarschijnlijk een televisietoespraak houden, zo meldt Interfax.

    • Hans Nijenhuis