Rijke Saoedische dissident bedreigt Westen

LONDEN, 10 JULI. Een dissidente Saoedische miljardair, Osama Bin Laden, heeft Groot-Brittannië en Frankrijk gemaand hun troepen uit Saoedi-Arabië terug te trekken.

Anders lopen de soldaten gevaar het lot te delen van negentien Amerikaanse militairen die twee weken geleden werden gedood bij een bomaanslag op hun basis in Saoedi-Arabië, aldus Bin Laden in een vandaag gepubliceerd vraaggesprek met de Britse krant The Independent in zijn nieuwe woonplaats in het noordwesten van Afghanistan.

Volgens Bin Laden is Saoedi-Arabië veranderd in een Amerikaanse kolonie, en was de aanslag op de Amerikaanse basis “het begin van een oorlog tussen moslims en de Verenigde Staten”. De regeringen in Washington, Londen en Parijs zijn overigens vastbesloten hun militaire aanwezigheid in Saoedi-Arabië te handhaven.

Bin Laden, in de jaren tachtig een leider van Arabische strijders in Afghanistan, wordt beschouwd als belangrijk financier van moslim-extremistische groepen die in het algemeen voor een aanzienlijk deel bestaan uit zogeheten 'Afghanen'. Hij heeft jarenlang in ballingschap in Soedan geleefd, maar werd in mei het land uitgezet na zware Westerse druk op de moslim-fundamentalistische regering in Khartoum. In 1994 werd hem zijn Saoedische staatsburgerschap ontnomen wegens zijn relaties met moslim-extremisten. (Reuter, AP)