Regime in Niger verbiedt betogingen

NIAMEY, 10 JULI. De regerende junta van Niger heeft gisteren demonstraties en andere publieke bijeenkomsten verboden in verband met de problemen rondom de zondag en maandag gehouden presidentsverkiezingen.

President Ibrahim Baré Mainassara, die in januari bij een staatsgreep aan de macht kwam, verving de Onafhankelijke Nationale Kiescommissie (CENI) maandag door een eigen groep op beschuldiging van corruptie.

Volgens door de nieuwe commissie gepubliceerde voorlopige uitslagen ligt de president met 65 procent van de stemmen ruim voor op zijn naaste rivaal, Tandja Mamadou, de leider van de grootste partij in het na de staatsgreep geschorste parlement, die 19 procent had verzameld.

Volgens buitenlandse verkiezingswaarnemers is het stempercentage voor generaal Mainassara aanzienlijk groter geworden sinds de nieuwe kiescommissie aan het werk is gegaan. Ook de opkomst, 96 procent, ligt aanzienlijk hoger.

Het vakverbond van Niger heeft tot een algemene staking opgeroepen uit protest tegen het naar huis sturen van de leden van de CENI, die inmiddels onder huisarrest zijn geplaatst. De autoriteiten op hun beurt waarschuwden de bevolking de stakingsoproep te negeren.

De Verenigde Staten spraken gisteren hun bezorgdheid uit over de vervanging van de CENI. Volgens een Amerikaanse regeringswoordvoerder ondermijnt deze actie de geloofwaardigheid van de presidentsverkiezingen.

Washington riep de junta bovendien op de veiligheid en bewegingsvrijheid van de oppositiekandidaten te respecteren. Volgens sommige berichten zijn militairen gestationeerd voor hun woningen. (Reuter, AFP)