Presidentsverkiezingen VS: Democraat sluit aan bij partij Perot

WASHINGTON, 10 JULI. De voormalige gouverneur van de Amerikaanse staat Colorado, de Democraat Richard Lamm, heeft aangekondigd dat hij namens de Hervormingspartij kandidaat wil staan bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen op 5 november.

De partij is opgericht door de zakenman en miljardair Ross Perot. Of Perot zelf dit jaar een gooi zal doen naar het presidentschap en met Lamm over de nominatie van zijn partij zal strijden, is nog niet duidelijk.

De 60-jarige Lamm zegt de problemen van het land te zullen aanpakken die de twee andere partijen uit lafheid negeren. Hij bepleit onder meer een hervorming en beperking van de Social Security, de Amerikaanse uitkering voor ouderen die zwaar op de begroting drukt maar waar Republikeinen en Democraten vooralsnog niet aan hebben durven tornen.

In het Amerikaanse politieke systeem maken kandidaten van derde partijen slechts een kleine kans op het presidentschap. In 1992 behaalde Ross Perot een uitzonderlijk hoog percentage, 19 procent van de stemmen, met zijn pleidooi voor terugdringing van het begrotingstekort en hervorming van het politieke systeem.

De afgelopen maanden heeft Perot hard gewerkt aan de oprichting van zijn Hervormingspartij, volgens eigen zeggen in de hoop dat zich een “George Washington de Tweede” zou aandienen en niet om zich alsnog zelf in de strijd om het Witte Huis te storten. Dat laatste zou hij alleen doen als er een dringend beroep op hem wordt gedaan.

Deze week zijn per post onder leden en sympathisanten van de partij formulieren verspreid, waarop ze kunnen aangeven of ze voor Perot, Lamm dan wel een kandidaat van eigen keuze zijn. Wie tien procent van de stemmen krijgt mag zich kandidaat stellen op de conventie van de partij op 11 augustus. Op 18 augustus hoopt de partij haar kandidaat bekend te kunnen maken.

De verkiezingscommissie van de Amerikaanse overheid heeft onlangs bekendgemaakt dat Perot op grond van zijn resultaat in 1992 aanspraak kan maken op een overheidsbijdrage van 32 miljoen dollar aan een eventuele verkiezingscampagne (de kandidaten Clinton en Dole krijgen elk ongeveer het dubbele).

Of ook een andere kandidaat van Perots partij dat bedrag kan opeisen is nog onduidelijk.

Lamm heeft de reputatie een eigenzinnig politicus te zijn, die niet terugdeinst voor onpopulaire maatregelen. Hij is geen voorstander van belastingverlaging en bepleit aanpak van de sociale voorzieningen. Hij is voor een strenge milieuwetgeving, beperking van de immigratie en terugdringing van de staatsschuld.

Anders dan Perot heeft hij grote politiek-bestuurlijke ervaring: twaalf jaar, van 1975 tot 1987, was hij gouverneur van Colorado.

Zowel het Republikeinse kamp als de Democraten reageerden gisteren laconiek op Lamms aankondiging. Politieke analisten geloven echter dat deelname van Lamm Clintons kansen kan schaden, zoals deelname van Perot vooral ten koste van Dole zal gaan.