Poolse president wil plan ter bescherming van kamp Auschwitz

WASHINGTON, 10 JULI. Terwijl in Polen het debat over 'Auschwitz' hoog is opgelaaid, heeft gisteren de Poolse president, Aleksander Kwasniewski, in Washington beloofd te werken aan een nieuw plan om Auschwitz te beschermen tegen de pogingen er een supermarkt te bouwen.

Kwasniewski brengt een bezoek aan de Verenigde Staten en sprak gisteren met president Clinton. In eigen land wordt het openbare leven gedomineerd door een vinnig debat over Auschwitz, vooral na zondag, de dag waarop in Kielce de pogrom tegen joden werd herdacht.

Een van de sprekers in Kielce, Auschwitz-overlevende en Nobelprijswinnaar Elie Wiesel, drong in aanwezigheid van politieke en kerkelijke leiders in emotionele termen aan op de verwijdering van kruisen, die ter herdenking van de slachtoffers zijn geplaatst bij het tweelingkamp van Auschwitz, Birkenau. Hij zei dat in Birkenau geen religieuze symbolen horen, van welke godsdienst dan ook, omdat de crematoria en de schoorstenen “al symbool genoeg zijn”. In Auschwitz-Birkenau zijn meer dan een miljoen joden vermoord, onder wie Wiesels hele familie; een christelijk religieus symbool op de as van joodse slachtoffers werd door Wiesel als “een belediging” en “blasfemie” bestempeld. Hij deed een dringend beroep op de in Kielce achter hem staande premier, Wlodzimierz Cimoszewicz, om de kruisen weg te halen.

Die oproep is na zondag in Polen in zeer scherpe termen veroordeeld door kerkelijke en niet-kerkelijke woordvoerders. De secretaris van het Poolse episcopaat, bisschop Pieronek, noemde Wiesels eis “ongelooflijk” en “intolerant”; hij eiste respect voor de kruisen als christelijk symbool. Ook oorlogsveteranen, politici en vele media spraken zich tegen Wiesels eis uit.

President Kwasniewski ging in Washington niet in op dit debat. Maar hij beloofde wel een plan om Auschwitz-Birkenau te beschermen tegen elke vorm van aantasting. (AP)