Picket line op Internet tegen Bridgestone

ROTTERDAM, 10 JULI. De Japanse bandenfabrikant Bridgestone/Firestone is het doelwit van de eerste elektronische picket line. De internationale federatie van vakbonden ICEM heeft sympathisanten opgeroepen zo veel mogelijk elektronische post en faxen naar vestigingen van het concern te sturen.

De wereldwijde actie is een protest tegen het ontslag van 2300 werknemers bij de vestiging in Nashville in de Verenigde Staten, twee jaar geleden.

De ICEM (International Federation of Chemical, Energy, Mine and Chemical Workers' Union) in Brussel wil dat Bridgestone/Firestone door miljoenen Internet-gebruikers met e-mail wordt bestookt. De actie moet op 12 en 13 juli - de herdenkingsdagen van het massa-ontslag - haar hoogtepunt bereiken. Bij alle produktievestigingen van de fabrikant zullen werknemers en sympathisanten protesteren. In Nederland, waar geen acties zullen komen, heeft Bridgestone alleen een distributievestiging in Zoetermeer.

“Join the Cybercampaign!”, luidt de oproep op de Internet-home page van ICEM. De federatie heeft een groot dossier samengesteld over de voorgeschiedenis van de problemen in Nashville, Tennessee. Op 12 juli 1994 gingen vierduizend werknemers in staking, nadat ze door de Japanse directie gedwongen waren zonder contract te werken. Een halfjaar later werden 2300 van hen overgeplaatst naar andere lokaties. In mei vorig jaar riep de bond de stakers op, het werk te hervatten. De bond wilde zich nu op een consumentenboycot tegen Bridgestone concentreren. De directie weigerde echter alle employees toe te laten tot het bedrijf. In februari 1996 beschuldigde de Amerikaanse overheid Bridgestone van overtreding van de arbeidswetgeving.

De Amerikaanse autofabrikant Saturn, onderdeel van General Motors, is door de machtige vakbond United Auto Workers onder druk gezet om alle banden van Bridgestone/Firestone gratis te vervangen door banden van een ander merk.

Volgens de directeur Bridgestone/Firestone in het hoofdkwartier te Nashville, heeft de ICEM-actie geen zin. “We leven nu al twee jaar met dit dispuut”, zei hij tegen de Financial Times. “De mensen hier zullen de kwestie gewoon negeren.” De werknemers bij Bridgestone werken in ploegendiensten van twaalf uur, aldus een Amerikaans vakblad voor de bandenindustrie.

Het Bridgestone-dossier van ICEM bevat verschillende zogeheten hyperlinks met de pagina's van het bandenconcern. Gebruikers kunnen de informatie hierop, zoals klanten- en afzetgegevens, gebruiken om relaties van Bridgestone met protesten te benaderen. Ook kunnen ze e-mails sturen naar individuele directieleden. Ook worden de gratis telefoonnummers van het concern genoemd.

    • Arlen Poort