Netanyahu volgt harde lijn bij Clinton

WASHINGTON/JERUZALEM, 10 JULI. De Israelische premier Benjamin Netanyahu heeft zijn eerste bezoek aan de Amerikaanse president Bill Clinton gisteren gebruikt om zijn harde standpunten met betrekking tot het vredesproces in het Midden-Oosten nog eens uiteen te zetten.

Israelische oppositiepolitici toonden zich vandaag in hun reacties pessimistisch over de toekomst van het vredesproces. Palestijnse leiders uitten zich teleurgesteld. Een Egyptische regeringskrant waarschuwde dat er grenzen zijn aan het geduld van de Arabieren.

“Terwijl wij voor niemand wijken in ons verlangen naar vrede (..) aanvaarden wij het gezichtspunt niet dat vrede en terrorisme onder een dak naast elkaar kunnen bestaan”, zei Netanyahu op een persconferentie na zijn gesprek met Clinton. “Israel wil graag vrede maken, maar wij kunnen dat niet alleen doen.”

Netanyahu, die een vijfdaags bezoek aan de VS brengt en later vandaag het Congres toespreekt, deed gisteren geen enkele concessie. Hij herhaalde geen reden te zien om de Palestijnse leider Yasser Arafat op korte termijn te ontmoeten. “Als ik het noodzakelijk acht voor de vrede of in het belang van Israel om Arafat te ontmoeten, sluit ik dat niet uit”, zei hij. Ten aanzien van de terugtrekking van Israelische troepen uit de Palestijnse stad Hebron, in overeenstemming met de autonomie-akkoorden met de Palestijnen, meende hij dat het onverstandig is overhaast te handelen. Wat betreft het vredesproces met Syrië onderstreepte hij dat stopzetting van terreur vanuit door Syrië beheerst gebied een eerste voorwaarde is.

Clinton probeerde de positieve kant te belichten. Hij zei te geloven dat het vredesproces zal doorgaan. Volgens hem blijven de Amerikaans-Israelische banden even sterk als altijd ondanks een noodzaak van “aanpassing” tussen de twee partijen.

Wel waarschuwde hij dat het een “ernstige fout” zou zijn de klok in het vredesproces in het Midden-Oosten terug te draaien. (Reuter, AP, AFP)