Magnaat in vastgoed 'Ome Jaap' overleden

ROTTERDAM, 10 JULI. De bekende Amsterdamse vastgoed-magnaat Jacob Kroonenberg is gisterochtend op 75-jarige leeftijd in zijn woonplaats overleden en nog dezelfde dag in besloten kring begraven op de Joodse begraafplaats in Muiderberg. Kroonenberg leed al geruime tijd aan kanker.

Naar goed joods gebruik moest Kroonenburg nog voor zonsondergang worden begraven.

De zakenman, beter bekend als 'Ome Jaap', die uit een gezin van elf kwam, begon zijn loopbaan als kippenplukker in de Amsterdamse jodenbuurt. Na de Tweede Wereld-oorlog, waarin nagenoeg zijn gehele familie de dood vond, maakte Kroonenberg fortuin als marktkoopman op de Albert Cuyp. Later werd hij eigenaar van een aantal textielzaken zoals De Prijsbreker, De Econoom en Uw Winsthandel. Weer later stapte hij met groot succes over op onroerend goed. Zijn privé-vermogen wordt geschat op honderden miljoenen.

Kroonenberg bestuurde zijn vastgoedimperium met harde hand vanuit zijn woonhuis, annex kantoor aan de Cornelis Schuytstraat in Amsterdam. Het bedrijf komt nu in handen van zijn twee dochters. Kleinzoon Lesley Bamberger krijgt de leiding. Om Lesley bij vrienden en relaties te introduceren had Kroonenberg eind mei nog een groots feest in het Amstel Hotel gehouden waar een keur van bekende Nederlanders haar opwachting maakte.

De publiciteitsschuwe Kroonenberg kwam halverwege vorig jaar tegen zijn zin nog uitgebreid in het nieuws. Hij verzette zich heftig tegen een bod dat ABN Amro wilde uitbrengen op de Orco Bank, beleggingsconsortium en bank, waarin Kroonenberg een belang had van 40 procent. Onder druk van de Amsterdamse onroerend-goedmagnaat en de Vereniging van Effectenbezitters moest ABN Amro het bod optrekken.