Lachmon gaat parlement leiden

ROTTERDAM, 10 JULI. Jaggernath Lachmon, leider van de hindostaanse VHP die deel uitmaakt van het regerend Nieuw Front, is gisteren gekozen tot voorzitter van het nieuwe Surinaamse parlement. Vice-voorzitter werd Winston Jessurun van het oppositionele DA91. Het feit dat het Nieuw Front (NF) en DA91 elkaars kandidaten steunden heeft de kans vergroot op een succesvolle afronding van de moeizame onderhandelingen over een coalitiekabinet.

De 79-jarige Lachmon kreeg 30 stemmen bij één blanco stem. Hij versloeg Jules Wijdenbosch, vice-voorzitter van de NDP, die de steun kreeg van 18 parlementsleden. Jessurun kreeg 29 afgevaardigden achter zich, elf meer dan Harry Kisoensing van de zogenoemde Alliantie, die door de NDP (van ex-legerleider Bouterse) naar voren was geschoven. De leden van de op 23 mei gekozen Nationale Assemblee werden gisteren beëdigd.

Kort voor de parlementszitting was nog onduidelijk of Lachmon de vereiste meerderheid in de 51 leden tellende Nationale Assemblee zou krijgen. Koortsachtig overleg leidde er alsnog toe dat Lachmon en Jessurun werden gekozen. Afgelopen maandag waren NF enerzijds en DA91 en de Javaanse Pendawa Lima anderzijds er opnieuw niet in geslaagd het eens te worden een coalitieregering. Het NF (bestaande uit de creoolse NPS, de hindostaanse VHP, de Javaanse KTPI en de sociaaldemocratische SPA) moet met anderen samenwerken, omdat het bij de recente verkiezingen het zeteltal van 30 tot 24 zag dalen en daarmee de absolute meerderheid verloor.

Volgens Jessurun van DA91, een partij die wel met D66 wordt vergeleken, is er nu “ruimte” alsnog tot de beoogde coalitie van Nieuw Front, DA91 en Pendawa Lima te komen. Lachmon zei gisteren tegenover deze krant dat er “zicht” is op zo'n coalitie. De onderhandelingen zitten nog steeds vast op de verdeling van ministersposten. DA91, dat hervorming van het te grote staatsapparaat als belangrijk programmapunt heeft, stemde er inmiddels mee in dat het aantal departementen op 16 blijft. DA91 en Pendawa Lima (samen 8 parlementszetels) eisen nu 5 ministersposten op, eerst waren dat er zes. Het NF hield tot gisteren nog vast aan 4 posten, zij het dat daarbij nu zwaardere departementen zitten dan aanvankelijk het geval was.

Volgens Jessurin is er “voortdurend” informeel overleg met het NF. Hierbij speelt de SPA van Fred Derby een bemiddelende rol.