Kunstenaars sparen van hun basisstipendium

AMSTERDAM, 10 JULI. De meeste kunstenaars met een basisstipendium smeren hun uitkering uit over meer dan twee jaar. Dat blijkt uit een onderzoek van het Fonds voor beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst, dat uitgevoerd is door onderzoeksbureau Motivaction.

Het basisstipendium, dat kunstenaars sinds 1 januari 1994 kunnen aanvragen, bestaat uit 57.000 gulden. Dat bedrag dekt de beroepskosten en de kosten van levensonderhoud. Het is bedoeld voor minimaal twee jaar. Het merendeel van de kunstenaars blijkt echter te sparen van dit bedrag; 25 procent spendeert het geld in twee jaar. Het onderzoek is uitgevoerd onder bijna 500 kunstenaars, waarvan 66 procent een basisstipendium ontvangt. In totaal maken ruim 1300 mensen gebruik van de regeling.(ANP)