Koersstijging Koninklijke Olie steunt Damrak

AMSTERDAM, 10 JULI. Koninklijke Olie stond vanmorgen op de Amsterdamse effectenbeurs in het middelpunt van de belangstelling. Het aandeel boekte een winst van 2,90 gulden op 265,50 na het bericht dat Shell samen met BASF in Moerdijk een nieuwe fabriek gaat bouwen.

AMSTERDAM De AEX-index van belangrijkste aandelen was omstreeks het middaguur gestegen met 0,64 punten tot 557,32 punten. De koersstijging van Koninklijke Olie dat voor tien procent weegt in deze graadmeter was doorslaggevend voor de kleine stijging.

De chemiefondsen verging het - venals gisteren - minder voorspoedig. DSM verloor 1,40 gulden op 158,40 gulden en Akzo Nobel 1,50 op 197,50 gulden. Fabrikant van kopieermachines en printers Océ-van der Grinten zette de neerwaartse trend eveneens door en verloor 1,50 gulden 173,50 gulden.

Randstad deed goede zaken met een koersstijging van 1,20 gulden op 128 gulden. Het aandeel Elsevier boekte een winst van drie dubbeltjes op 26,50 gulden. Philips, dinsdag nog goed voor een koerswinst van 1,30 gulden verloor zeven dubbeltjes op 55,30 gulden. Dochter Polygram, dat in de VS door consumenten is gedagvaard wegens mogelijke prijsafspraken, verloor 40 cent op precies 95 gulden.

Het aandeel Pakhoed verloor 20 cent op 46,20 gulden. Beleggers waren blijkbaar nauwelijks onder de indruk van berichten over tegenspartelende aandeelhouders bij Univar, een Amerikaanse onderneming die Pakhoed wil overnemen. Branchegenoot Van Ommeren verloor 70 cent op 66,50 gulden en Nedlloyd gaf 20 cent prijs op 39 gulden.

Op de lokale markt viel autoverenfabrikant Weweler op met een koerswinst van een gulden op 35,50 gulden. MacIntosh, dat dinsdag slechte halfjaarcijfers bekendmaakte, verloor 2,60 gulden op 38,80. De Drie Electronics, dat eveneens met tegenvallende resultaten kwam, liet 60 cent liggen op 13,10 gulden.

Het Damrak deed het minder dan de andere effectenbeurzen in Europa. Londen opende 13 punten hoger op 3766 punten, Frankfurt 4 punten hoger op 2566 en Parijs 7,5 punt hoger op 2076,5. De obligatiemarkt was nagenoeg onveranderd.

Op een kalme valutamarkt boekte de dollar vanmorgen een kleine stijging. De Amerikaanse munt noteerde omstreeks het middaguur een koers van 1,7098 tegenover een koers van 1,7090 aan het slot van de handel gisteren.

De handel stond opnieuw in het teken van de verhouding van de dollar ten opzichte van de yen. Amerikaanse en Japanse zakenlieden gaven aan het eind van hun driedaagse conferentie in Tokio een gezamenlijk verklaring uit. Daaruit blijkt dat het Amerikaanse bedrijfsleven bezorgd is voor de gevolgen voor de Verenigde Staten van een verdere stijging van de dollar ten opzichte van de yen. Bij opening van de handel in Europa werd 110,10 yen betaald voor een dollar. Dat was een etmaal eerder nog 110,65 yen.

NEW YORK Op de effectenbeurs van New York kwam de teruggang van de afgelopen dagen gisteren tot stand. De Dow Jones-index van belangrijkste aandelen eindigde met een winst van 31,04 punten op 5581,87. De omzet bleef beperkt tot 380 miljoen aandelen.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokio had de vrees over een mogelijke renteverhoging vandaag de overhand. De aandelenkoersen moesten over een breed front terug. De Nikkei-index van de 225 belangrijkste aandelen sloot vanmorgen 140,88 punten lager op 21.778,94. De omzet was met 320 miljoen aandelen bescheiden.