Kleine bom ontploft in tuin Alhambra

GRANADA, 10 JULI. Bij de tuin van het Alhambra in Granada is vanmorgen een kleine bom ontploft. Niemand raakte gewond. De bom was geplaatst in de buurt van de kassa. De Baskische krant Egin kreeg een anoniem telefoontje waarin de ontploffing werd aangekondigd. Ook het Rode Kruis in Granada werd gewaarschuwd. Het Alhambra wordt in de zomer dagelijks door honderden vakantiegangers bezocht.

Gisteren ontplofte een kleine bom bij een pretpark in de kustplaats Almuñecar, zo'n 60 kilometer ten zuiden van Granada. Niemand raakte gewond. De schade was licht. Een andere bom, die geplaatst was in de wc van een busstation, werd door de Guardia Civil onschadelijk gemaakt. Het Baskische dagblad Egin en de plaatselijke afdeling van het Rode Kruis ontvingen een telefonische waarschuwing uit naam van de Baskische afscheidingsbeweging ETA, voordat de bommen zouden afgaan. Almuñecar wordt in de zomer druk bezocht door buitenlandse en Spaanse toeristen.

Vorig jaar zomer liet de ETA drie kleine bommen ontploffen in toeristische kustplaatsen rondom Tarragona. In 1994 werden tientallen leden van de afscheidingsbeweging in zowel Frankrijk als Spanje gearresteerd om aanslagen op toeristische centra te voorkomen. De ETA had daar mee gedreigd. De afscheidingsbeweging heeft vanaf 1986 steeds laten weten in de zomermaanden aanslagen te zullen plegen in toeristische trekpleisters.

In Madrid zullen binnenkort alle politieke partijen op een conferentie bespreken hoe het terrorisme moet worden bestreden. De partij die zegt de ETA te vertegenwoordigen, Herri Batasuna, is niet uitgenodigd. (AFP, AP)