Getuigenis tegen Giulio Andreotti

ROME, 10 JULI. Een voormalige Amerikaanse openbare aanklager heeft gisteren getuigd dat hij al elf jaar geleden van een prominente mafiabaas hoorde dat de Italiaanse oud-premier Giulio Andreotti banden had met de mafia. In het proces tegen Andreotti in Palermo zei Richard Martin dat de naam van Andreotti al in het voorjaar van 1985 was gevallen.

Martin vertelde dat hij in de VS Tommaso Buscetta, de eerste belangrijke mafiabaas die de traditionele zwijgplicht doorbrak en ging samenwerken met justitie, had ondervraagd in verband met zijn eigen onderzoek. Buscetta had toen gezegd dat hij niet wilde praten over de banden tussen mafia en politiek, omdat dat een te explosief onderwerp was. “Om mij beter de omvang van zijn probleem te doen begrijpen zei hij: Ik noem u alleen maar een naam: Giulio Andreotti”, aldus Martin. “Hij zei mij dat de inhoud van zijn verklaringen onverteerbaar zou zijn voor Italië en dat ze hem voor gek zouden hebben versleten, zoals is gebeurd met Leonardo Vitale.” Vitale is een spijtoptant uit de jaren zeventig die in een instelling is gestopt nadat hij begon te praten.