Gap

Een echtpaar met twee kinderen loopt door het stadspark van Gap, een provincieplaats in de Haute Alpine. De kinderen zijn blond en dragen een rood-wit shirt. De vader is blond en draagt dezelfde kleuren over zijn imposante bierbuik. De moeder is blond. Een Deense familie in de Tour de France, het viertal Ingstrup behoort tot een groot contingent wielersupporters.

Daar waar de Alpencols een paar jaar geleden nog voornamelijk oranje waren, overheersen nu de Deense kleuren. De Ingstruppen hebben hun vakantie in Avoriaz onderbroken om Bjarne Riis over de Alpen heen te schreeuwen. De oudste dochter is thuis gebleven, ze was nog klasgenote van Rolf Sörensen. Vader Flemming, een handelaar in fietsen, heeft eerst de Deense voetballers uitgeluid in Engeland, voordat hij deze maand zijn aandacht verlegde naar de nationale wielerbrigade.

Jesper Skippy is zijn favoriet, Bjarne Riis stijgt in aanzien. “Hij komt van Jutland, daar komen de aardigste Denen vandaan. Wij komen uit Kopenhagen en hebben meer eigendunk. Riis is een simpele, aardige jongen, maar wel een beetje serieus. Hij lacht alleen als hij de Tour heeft gewonnen.”

    • Jaap Bloembergen