Cubaanse honkballer kiest voor vrijheid en dollars

ALBANY, 10 JULI. Tien dagen voor het begin van de Olympische Spelen in Atlanta heeft de Cubaanse honkbalploeg zijn belangrijkste pitcher verloren. Werper Rolando Arrojo (25) vertrok gisteren na de ochtendtraining uit het trainingskamp in Albany, Georgia. In gezelschap van spelersmakelaar Cubas ging hij naar Miami, waar Arroja inmiddels politiek asiel heeft aangevraagd.

Cubas hielp eerder twee andere Cubaanse honkballers hun land te ontvluchten. Hij bracht Livan Hernandez onder bij de Florida Marlins en Osvaldo Fernandez bij de San Francisco Giants, twee clubs uit de Major League, de hoogste professionele honkbalafdeling in de Verenigde Staten.

Arrojo was de ster-pitcher van de Cubaanse nationale ploeg. Vorige maand nog hielp hij zijn land aan een overwinning in een oefeninterland tegen de Verenigde Staten. “Het was een heel moeilijke beslissing”, zei Arrojo gisteren in een telefonisch interview met het dagblad The Miami Herald. “Maar het was een beslissing die ik moest nemen om mijn droom, vrijheid en spelen in de Major League, uit te laten komen. Ik voel me nu een beetje ongelukkig. Het spijt me dat ik niets tegen mijn ploeggenoten heb kunnen zeggen, maar het is een heel persoonlijke beslissing die ik alleen heb moeten nemen.”

Evanista Ruiz, een Cubaanse official die de honkbalploeg in de Verenigde Staten begeleidt, weigerde gisteren commentaar te geven op het vertrek van Arrojo.

Arrojo is in korte tijd de derde Cubaanse sporter die in Amerika politiek asiel heeft gevraagd. Eind vorige maand gingen twee boksers hem voor. Joel Casamayor (24) en Ramon Garbey (25) ontsnapten uit het trainingskamp van de Cubaanse olympische ploeg in het Mexicaanse Guadalajara. Gisteren mochten zij vertrekken uit het immigratiecentrum van Californië, waar zij sinds 30 juni verbleven.

In 1993 vroegen meer dan veertig Cubaanse atleten die in Puerto Rico deelnamen aan grote internationale sportwedstrijden politiek asiel aan.

Felix Savon, de vermaarde Cubaanse bokser die al sinds 1984 geen partij meer heeft verloren en in Atlanta zijn olympische titel in het zwaargewicht verdedigt, noemde eerder dit jaar in een interview met deze krant naar het buitenland gevluchtte sporters “verraders”. “Het is nergens voor nodig om prof te worden. Hier hebben atleten ook alles. Een auto, een huis, geld, alles wat ze nodig hebben.”

Naar verwachting zal Arrojo bij een club uit de Major League minstens net zo veel kunnen verdienen als Hernandez en Fernandez. Beide voormalige Cubaanse 'staatsamateurs' hebben bij de Marlins en Giants een contract dat hen circa 4 miljoen dollar oplevert.