Carlsberg ziet af van investering in Birma

ROTTERDAM, 10 JULI. De Deense bierbrouwer Carlsberg ziet af van zijn plannen om een bierbrouwerij in Birma te bouwen. Volgens een woordvoerster houdt het besluit vooral verband met de terugtrekking van Carlsbergs Birmaanse partners. Het Deense Birma-comité had echter gedreigd met een boycotoproep als het project zou doorgaan. Het comité reageerde tevreden en sprak van een “wijs besluit”.

Ook Heineken staat onder druk om plannen voor een brouwerij in Birma, die begin 1997 zou gaan proefdraaien, op te geven. Heineken werkt bij zijn activiteiten in Birma samen met de Union of Myanmar Economic Holding, die wordt gecontroleerd door de militairen. Heineken wil evenwel niet reageren op het besluit van Carlsberg. Het Nederlandse bierconcern evalueert voortdurend de situatie in Birma en de toenemende internationale druk op het militaire regime van dat land.

De Birmese activiste Suu Kyi sprak zich eerder dit jaar uit tegen buitenlandse investeringen in haar land. Amerikaanse actiegroepen bereiden een massale boycot van Heineken, wegens de investering van het bierconcern in Birma. Simon Billenness van de Franklin Research and Development Corporation in Boston zei tegen het persbureau Reuter dat Heinekens samenwerking in Birma “ongehoord” is. “Dit een precies een voorbeeld van het soort van investeringen waarvan Suu Kyi Westerse firma's heeft gevraagd er niet in te participeren.” Het huisarrest van Suu Kyi, winnaar van de Nobelprijs voor de vrede, werd vorig jaar door de militairen opgeheven.

Het Birma Centrum Nederland denkt dat de beslissing van de Deense concurrentie de druk op Heineken wel degelijk zal verhogen. Nederlandse actiegroepen willen nog niet oproepen tot een boycot, omdat zij voorzien dat er in Nederland onvoldoende draagvlak is voor een dergelijke actie.

Een woordvoerster van Carlsberg zei dat de Deense brouwer geen buitenlandse politiek wil bedrijven, maar “we eerbiedigen embargo's en andere boycotacties die Denemarken, de Europese Unie of de Verenigde Naties afkondigen. We laten onze investeringen echter niet bepalen door onze sympathie of antipathie jegens het politieke regime in het betrokken land.”

Amnesty International maakte gisteren bekend dat sinds de vrijlating van Suu Kyi in juli 1995 de mensenrechten-situatie in Birma niet verbeterd is. Volgens Amnesty bevinden zich circa 1.000 politieke gevangenen in Birmese cellen. De politieke onrust in het land is aanzienlijk toegenomen sinds Suu Kyi in mei in haar woning in Rangoon een congres van haar partij organiseerde.

De Deense regering dringt bij de Europese partners tot nu toe tevergeefs aan op sancties tegen Birma, ook in VN-verband. Aanleiding is de dood van de Deense ereconsul in het land, James Leander Nichols (65), vorige maand, in een Birmese cel.