Bernard Tapie failliet verklaard

PARIJS, 10 JULI. Bernard Tapie (53), oud-voorzitter van de Franse voetbalclub Olympique Marseille en voormalig minister, is gisteren door een gerechtshof failliet verklaard. Daarmee neemt de kans toe dat Tapie een tijd in de cel zal doorbrengen. Tapie heeft in 1993 geprobeerd twee spelers van Valenciennes om te kopen ten einde een overwinning voor zijn eigen club veilig te stellen.

Een ander gerechtshof verklaarde gisteren dat Alain Carignon, eveneens oud-minister, nu moet beginnen aan een celstraf van vier jaar, waartoe hij door een lager hof was veroordeeld.

Tapie werd veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf, waarvan zestien maanden voorwaardelijk. Het hof van beroep in de Noordfranse stad Douai verklaarde eerder dat Tapie tevens drie jaar lang geen openbare functie mag uitoefenen. Het faillissement maakt het uitoefenen van een publiek ambt illegaal. Na deze uitspraak kan Tapie van zijn zetels in het Franse en het Europese parlement worden beroofd. Daarmee verliest hij zijn immuniteit en is celstraf onontkoombaar.

Carignon, voormalig minister voor communicatie en oud-burgemeester van Grenoble heeft als burgemeester steekpenningen aangenomen voor een totaalbedrag van bijna 7 miljoen gulden. Hij ontving deze toen hij het waterleidingsbedrijf van Grenoble verkocht aan een privé-onderneming.