Belg Godefroot zweert bij Duitse Pünktlichkeit

GAP, 10 JULI. De groene trui kust de gele trui en bedankt hem voor zijn steun. Op een afstand kijkt de ploegleider met een tevreden glimlach toe. Het succes van de Duitse Telekom-formatie duurt onverminderd voort.

Walter Godefroot heeft geen verklaring voor de opeenvolgende overwinningen in de Tour de France. “Ik ben vijftien jaar ploegleider, maar zo'n luxe heb ik nooit gekend. De ene renner wordt door het succes van de ander geïnfecteerd.”

Een dag na de geslaagde vluchtpoging van Bjarne Riis ging de ritzege in Gap naar Erik Zabel, die daarmee voor de tweede keer in deze Tour een massasprint op zijn naam schreef. Zabel won gisteren ook nog twee tussensprints waardoor hij tevens leider werd in het puntenklassement en de groene trui om zijn schouders kreeg. Met de gele trui voor Riis en de opvallend sterke prestaties van de klassementsrijders Jan Ullrich en Udo Bölts kan ploegbaas Godefroot zijn geluk niet op.

“Ik loop niet graag te koop met mijn blijdschap. Deze resultaten geven meer innerlijke dan uiterlijke voldoening. Het is allemaal te mooi om waar te zijn. Dit had ik niet durven dromen. Jarenlang heb ik geen enkel paard ter beschikking gehad, dit jaar kunnen we op meerdere paarden wedden.”

Precies een jaar geleden stond de Belgische ploegleider met slechts zes renners aan de start in Saint-Brieuc. De Tourorganisatie had nog een wild-card te vergeven en verdeelde die over de ploegen van Telekom en ZG-Mobili. Rijdend in een gehandicapte ploeg won Zabel ook al twee Tour-etappes. Godefroot noemt zijn spurter een raspaard. “Hij kan beter klimmen dan de andere sprinters, dus geef ik hem een goede kans om de groene trui te winnen.”

Zabel is net als Ullrich afkomstig uit de Oostduitse wielerschool. Bij Telekom leerde hij veel van het 35-jarige sprintfenomeen 0laf Ludwig, die nog steeds onder contract staat bij de Duitse wielerploeg. Zabel kan uitstekend positie kiezen en staat te boek als een machtsprinter, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Jeroen Blijlevens die meer op souplesse spurt.

De vermeende concurrentiestrijd in de ploeg tussen Riis en Zabel werd gisteren uit de wereld geholpen door hun innige omhelzing bij de streep. Temidden van enkele tientallen, voornamelijk Deens supporters gaven beide truidragers blijk van hun wederzijds respect. Volgens Godefroot is Zabel een typische Duitser, wiens ambities nog wel eens uit de hand lopen. Vorig jaar werd hem de les gelezen door een soigneur die het gevloek van Zabel meer dan beu was. Sindsdien weet hij zich beter te beheersen.

Onder een strakblauwe hemel was Zabel gisteren de snelste na een prachtige solovlucht van de Deen Rolf Sörensen. In het zicht van de haven werd de Rabo-coureur opgeslokt door het peloton. Net als in de etappe naar Nogent-sur-Oise toonde de 25-jarige Zabel over bijzondere sprintkwaliteiten te beschikken. Volgens Godefroot kan hij als voormalig sprinter weinig meer toevoegen aan de kwaliteiten van de groene-truidrager. “Sprinten is intuïtie. Dat kun je of dat kun je niet.”

De Belg was zelf een begenadigd coureur die in de jaren zestig en zeventig tot de wereldtop behoorde. Godefroot won tien ritzeges in de Tour, een keer de groene trui, twee keer de Ronde van Vlaanderen en een keer Parijs-Roubaix. Hij was een generatiegenoot van Eddy Merckx die nooit zijn beste vriend is geworden. 'De kannibaal' weerde hem ooit uit de Belgische WK-selectie.

Als coureur zat Godefroot altijd diep in het zadel, als ploegleider is hij de rust zelve. Temidden van de dolle taferelen rond de rennersbus van Telekom stelde hij zich gisteren bescheiden op. Zijn aandeel in het succes mag niet worden overschat. “Dit is het resultaat van Duitse Pünktlichkeit. Ik houd van duidelijke afspraken. Als Riis vijf minuten te laat aan het ontbijt verschijnt, moet hij maar met een andere ploegleider naar de start rijden. Dan is er in mijn auto geen plaats. In het begin keek hij er raar van op, nu heeft hij het volledig geaccepteerd.”

Hoofdsponsor Telekom werkt met eenjarige contracten, maar volgens Godefroot leidt dit niet tot onrust binnen de ploeg. De renners hebben het naar hun zin en de resultaten volgen als vanzelfsprekend. Riis is de inspirerende factor binnen de ploeg. Sinds hij afgelopen winter overkwam van een Italiaanse ploeg, loopt het op rolletjes. De kans dat toppers als Riis of Zabel zullen zwichten voor lucratieve buitenlandse contracten kan de ploegleider niet verontrusten.

“Als ze meer winnen mogen ze van mij ook meer verdienen. Het is alleen de vraag of wij dat kunnen opbrengen. Telekom wil volgend jaar minder geld besteden aan de wielersport. Dat is lang geleden zo bepaald en staat los van de huidige resultaten. Daarom gaan we op zoek naar een goede co-sponsor. Ik denk dat we wat dat betreft op weinig problemen zullen stuiten. Winnen is de beste reclame.”

In de schaduw van de gele trui van Riis en de groene trui van Zabel is de 22-jarige allrounder Ullrich de openbaring in de Tour. Gisteren was hij betrokken bij een ontsnapping, maar moest hij op gezag van Godefroot de benen stilhouden. Riis is de beoogde Tourwinnaar, Ullrich mag zijn ogen goed de kost geven. Godefroot: “Vergelijk hun samenwerking met de verhouding tussen Indurain en Delgado. Na een paar jaar neemt de youngster het heft in handen. Ik denk dat Ullrich de kwaliteiten heeft om ooit de Tour te winnen.”

De leider in het jongerenklassement baarde als 19-jarige opzien met de wereldtitel bij de amateurs. In 1994 behaalde hij brons bij het WK tijdrijden voor profs, in 1995 won hij de Duitse titel bij het tijdrijden. Andere overwinningen bleven uit, volgens Godefroot omdat de kersverse beroepsrenner kennis had gemaakt met het luxueuze leven van een westerse prof. Hij scheurde in snelle sportwagens over de Autobahn en toonde minder belangstelling voor de fiets.

Ullrich heeft zich dit seizoen hervonden en besloot vlak voor de Tour alsnog te solliciteren voor de grootste wedstrijd van het jaar. Hij was eerst van plan zich alleen te richten op de Olympische Spelen en de Ronde van Spanje, maar de stijgende vorm van de laatste weken verhoogde de Tourkoorts. Zijn vijfde plaats in het algemeen klassement bevestigt het gelijk van Godefroot. Hij wil de onervaren Duitser alvast een beetje sfeer laten proeven. “Wat goed is komt snel.”

    • Jaap Bloembergen