BASF en Shell kiezen voor Moerdijk

Shell en het Duitse chemieconcern BASF vestigen hun nieuwe kunststoffenfabriek in Moerdijk en niet in het Duitse Wesseling bij Bonn, de andere locatie die is onderzocht.

Niet bekend

De twee concerns kondigden in februari aan een fabriek te bouwen voor de produktie van styreenmonomeer (SM) en propyleenoxide (PO), waarin beide voor de helft deelnemen. De nieuwe installaties zouden jaarlijks meer dan 550.000 ton styreenmonomeer en 250.000 ton propyleenoxide moeten voortbrengen. De produktie moet vanaf 1999 van start gaan. Shell maakt deze SMPO-grondstoffen al in Moerdijk en is op dat terrein een van de grootste producenten in Europa.

De locatie Moerdijk geniet de voorkeur wegens zijn ligging dicht bij zee in verband met het transport. Bovendien beschikt Shell op dat terrein al over een groep naftakrakers, die grondstoffen leveren voor de productie van plastics. BASF en Shell werken ook al samen in Wesseling in Duitsland. Daar produceren ze polystyreen en polyetheen.