Asbreuk oorzaak explosie van vliegtuigmotor

PENSACOLA, 10 JULI. Een breuk in de as van een rotor is de vermoedelijke oorzaak van de 'explosie' van een vliegtuigmotor afgelopen zaterdag, waarbijeen vrouw en haar zoon gedood werden. De as van de rotor brak bij de start van het vliegtuig, een MD-88 uit 1993 van de Amerikaanse maatschappij Delta Air Lines, voor een betrekkelijke korte vlucht van Pensacola naar Orlando.

De start kon op tijd worden afgebroken. De 45 titanium bladen van de rotor, die lucht aanzuigt, hebben onmiddellijk na de breuk de rest van de motor en het achterste gedeelte van de romp van het vliegtuig vernietigd. De vrouw en het kind, die dicht bij de motor zaten, waren op slag dood. De as is in december overgeplaatst uit een motor die negen jaar oud was, om een olielek te dichten dat voor rookoverlast in de cabine van het vliegtuig had gezorgd. Technici van Delta zouden op de hoogte zijn geweest van een scheur in de as uit de oude motor. (AP)