'Wielrennen is geen sport meer'

SESTRIERES, 9 JULI. Zeven graden wees de thermometer in Sestrieres aan. De schrale wind verlaagde de gevoelstemperatuur naar het vriespunt. De Italiaanse toeschouwers hulden zich in warme skikleding. De meeste renners droegen lange mouwen en kniewarmers. Volgens Nederlands kampioen Maarten den Bakker nam de Tourdirectie een verstandige besluit door de Iseran en de Galibier uit het programmaboek te verwijderen. “Bergop ging het nog wel, maar bergaf was het met al die sneeuw onverantwoord.”

Op de top van de Galibier vroor het gistermorgen een paar graden. Het peloton hoefde nog slechts 46 kilometer in de pedalen, wat de matige klimmer Jeroen Blijlevens goed van pas kwam. Volgens zijn ploeggenoot Den Bakker had de ritwinnaar van Besançon veel plezier beleefd aan de rustpauze. “Die Galibier was een makkie”, zou Blijlevens hebben gezegd nadat hij het parcours met de auto had afgelegd.

Andrei Mikhailov verwelkomde de renners van TVM gistermiddag in hemdsmouwen. De Russische arts heeft de meeste tijd in Moskou gewoond. Toen ploegleider Cees Priem in 1991 Dimitri Konisjev contracteerde, mocht hij ook gebruik maken van de medische kennis van Mikhailov. De coureur is inmiddels vertrokken, de dokter is gebleven. Hij houdt zijn onderkoelde renners deze week goed in de gaten.

“Wij hebben meer vet dan deze jongens en dus ook meer weerstand. Ze zijn deze maand allemaal in topvorm, waardoor hun immuunsysteem extra laag is. Ze krijgen daardoor eerder last van verkoudheid. Bovendien ademen de sporters door hun mond, terwijl wij meestal door onze neus ademen. Dan krijg je het minder koud.” Net als Den Bakker sprak Mikhailov van een verstandig besluit om de negende etappe fors in te korten. Vindt hij het nog wel verantwoord onder zulke extreme omstandigheden zo'n zware tak van sport uit te oefenen? “Wielrennen is geen sport meer, het is een zware baan.”