Vader: Meike wil snel weer anoniem worden

MAASSLUIS, 9 JULI. “Ritzen zoekt blijkbaar de confrontatie. Hij is niet alleen zijn verstand kwijt, maar nu ook zijn redelijkheid.”, zegt K. Vernooy. Gisteravond vertelde zijn dochter Meike hem door de telefoon dat ze alsnog mee moet loten voor de studie geneeskunde. Spoorslags heeft hij daarop met zijn vrouw zijn vakantie op de camping onderbroken “want de kinderen hebben ons nodig”.

“We hadden de tent opgezet, waren de hele dag op stap geweest en hebben alles achtergelaten zoals het stond. De mededeling kwam volledig onverwacht. Dit kun je een kind van zeventien niet aan doen”, zegt hij. “Meike is er natuurlijk heel verdrietig over. Maar desondanks ging ze vanmorgen gewoon naar haar vakantiebaan op de bloemenveiling. Dat bewonder ik”, aldus Vernooy, die zijn dochter “mentaal heel sterk” acht. “Maar alles, ook de enorme publiciteit, zet haar onder grote druk. Ze wil geen buitenbeentje of een bekende Nederlander worden. Meike vindt dat haar naam weer zo snel mogelijk moet worden vergeten. Ze wil straks als anonieme studente in de collegebanken zitten”.

Deze week nog wil Vernooy een gesprek met het bestuur van de Erasmus-universiteit: “Als mijn dochter wordt uitgeloot, moeten we een andere uitdaging voor haar vinden. Niet de sluiproute via België, want een studie medicijnen daar “is voor Meike een herhaling”. Een “soort dienstverband” bij de medische faculteit in Rotterdam bijvoorbeeld. Of desnoods een andere studie zoals medische biologie. Vernooy: “Maar ik ben toch bang dat dat niet werkt. In het verleden heeft ze daar naar gekeken, maar juist door de wetenschappelijke stage op de medische faculteit is ze helemaal gegrepen door geneeskunde”.

Het stage-onderzoek naar onvruchtbaarheid werd volgens Vernooy twee jaar geleden georganiseerd “toen Meike een heel moeilijke periode doormaakte”. De gymnasiaste ervoer op school geen uitdaging meer en kon mede op initiatief van de rector doordeweeks enkele uren op de universiteit terecht. “Daar leefde ze gelukkig weer helemaal op”, zegt Vernooy. Toen Meike vervolgens na haar eindexamen een nagenoeg kansloos lotnummer kreeg besloten de Erasmus-medewerkers en haar ouders de kwestie voor te leggen aan de Tweede Kamer. Dat lekte vervolgens uit. Vernooy: “We wilden het via de politiek oplossen. Nu er een discussie op gang lijkt te komen, hoop ik dat het lotingsysteem tot de grond toe wordt afgebroken. We hebben een goed doordacht selectiesysteem nodig”.

Als Meike volgende week uitgeloot wordt, kan ze nog een beroep doen op de hardheidsclausule, die de mogelijkheid biedt een uitzondering te maken wegens zeer zwaarwegende omstandigheden. Maar eigenlijk stuit dat Vernooy tegen de borst. “Je verlaagt je dan tot het niveau van het zieligheidscriterium”, zegt hij. “Meikes 'zieligheid' wordt dan afgewogen tegen de zieligheid van iemand die al vier keer is afgewezen. Dat is nonsens.”