Unionisten boycotten vredesoverleg; Golf van onlusten in Noord-Ierland

LONDEN, 9 JULI. In heel Noord-Ierland is het gisteren tot een golf van gewelddadige incidenten gekomen. Aanleiding was het verbod een protestantse optocht door de katholieke wijk van Portadown te laten trekken. In het zuiden werd een taxichauffeur vermoord.

Sinds het staakt-het-vuren van het verboden Ierse republikeinse leger op 31 augustus 1994 koesterden de anderhalf miljoen bewoners van Noord-Ierland zich in de hoop op vrede. Ook na de beëindiging van het staakt-het-vuren door de IRA, begin februari, bleef de relatieve rust in Noord-Ierland bewaard. Maar een golf van gewelddadigheden dreigt de provincie nu terug te werpen naar de tijd van angst en terreur die tussen 1969 en 1994 bijna 3.200 doden vergde.

In Lurgan werd gisteren een 31-jarige taxicauffeur gevonden, liggend over het stuur van zijn auto, van achteren door het hoofd geschoten. Volgens de politie heeft de moord alle kenmerken van een executie door een van de protestantse terreurorganisaties, al heeft geen van de paramilitaire groepen de verantwoording nog opgeëist. In tegenstelling tot de IRA hebben de protestantse terroristen zich tot dusverre wel gehouden aan het staakt-het-vuren. Als ook zij de wapens weer oppakken, staat in Noord-Ierland niets een hervatting van de bloedige strijd meer in de weg.

Familieleden van de neergeschoten taxichauffeur hebben de Noordierse politici medeverantwoordelijk gesteld voor de moord. Ze verwijten de politici dat hun opruiende toespraken in de laatste weken hebben geleid tot een licht ontvlambare situatie. “Hun lichtzinnige woorden hebben een onschuldige, jonge vent het leven gekost.”

De Noordierse politie raadde automobilisten gisteren aan om thuis te blijven nadat protestantse demonstranten meer dan zeventig wegen hadden afgesloten, waaronder de toegangsroutes naar het internationale vliegveld van Belfast en de belangrijkste haven van Noord-Ierland, Larne. Bijna honderd auto's werden gekaapt en meer dan tachtig wagens gingen in vlammen op. Op verschillende plaatsen kwam het tot gewelddadige botsingen tussen demonstranten en politie. Agenten werden met benzinebommen bekogeld in Londonderry, Ballymena en Carrickfergus.

In Portadown waar de protestantse optocht nog altijd wacht om doorgelaten te worden, zag de politie zich opnieuw genoodzaakt om de opdringende meute met plastic kogels op afstand te houden, net zoals ook zondag al gebeurd was.

De leiders van de drie grootste protestantse, unionistische partijen zijn vanmorgen demonstratief weggebleven bij de vredesbesprekingen die sinds 10 juni onder leiding van de Amerikaanse oud-senator George Mitchell worden gehouden. Met de boycot protesteerden ze tegen het verbod om traditionele protestantse optochten door katholieke buurten te laten trekken.