Sotheby's veilt kleinste doek van Rembrandt

NEW YORK/AMSTERDAM, 9 JULI. Bij veilinghuis Sotheby's in New York komt in januari een minuscuul schilderij van Rembrandt onder de hamer. Het portret van de Oude Man met Baard uit 1633 meet 10,5 bij 7,1 centimeter. Daarmee is het volgens het veilinghuis het kleinste schilderij dat van Rembrandt (1606-1669) bekend is. Sotheby's schat de opbrengst op circa 3,5 miljoen gulden.

“Een leuk schilderijtje, maar niet voor ons”, zo reageert G. Jansen, conservator van het Rijksmuseum in Amsterdam. Het portret voegt volgens hem niets wezenlijks toe aan de museumcollectie.

Het Rembrandt Research Project (RRP), dat de schilderijen van de 17e-eeuwse meester op echtheid onderzoekt, heeft het portret van de Oude Man met Baard goedgekeurd. Het werk is geschilderd in grijs- en bruintinten. Het is zowel gesigneerd als gedateerd. Mogelijk heeft Rembrandt het gemaakt als herinnering aan een hechte vriendschap of als speciaal cadeau aan een dierbaar persoon. Dat zou volgens het RRP de grootte, de handtekening en datering verklaren.

Het schilderij was ooit van Andrew Mellon, een van de oprichters van de National Gallery of Art in Washington. Mellon stond erom bekend dat hij geregeld met het portretje op reis ging. Hij had daarvoor een speciale leren kistje laten vervaardigen, dat nog steeds bij het werk hoort.

De huidige eigenaar, de Amerikaan Saul Steinberg, laat ook zeven andere 17de-eeuwse Vlaamse en Hollandse meesters veilen, waaronder schilderijen van Frans Hals en Rubens. Steinberg is onder meer oprichter van een verzekeringsmaatschappij. De acht schilderijen brengen naar verwachting bijna 12 miljoen gulden op. (ANP)