Rechters in proces Erich Priebke niet vervangen

ROME, 9 JULI. Het proces in Rome tegen de voormalige SS-kapitein Erich Priebke zal morgen worden hervat nadat het militaire Hof van Appel gisteren een verzoek heeft afgewezen om twee van de drie rechters te vervangen.

Volgens de openbare aanklager en advocaten van familieleden van Priebkes slachtoffers waren de twee rechters bevooroordeeld. Het Hof van Appel achtte dat niet bewezen. Het hof vond een opgevoerde getuige onbetrouwbaar en classificeerde drie omstreden uitlatingen van de betrokken rechters als niet relevant voor het verloop van het proces.

Priebke wordt ervan beschuldigd een belangrijke rol te hebben gespeeld in de massa-executie van 335 Italianen, in maart 1944. Ze werden geëxecuteerd als vergelding van een aanval op Duitse soldaten door het verzet. Familieleden van de Italiaanse slachtoffers verwijten de president van de rechtbank, Agostino Quistelli, dat hij belastende getuigeverklaringen zo kort mogelijk probeert te houden. Openbare aanklager Antinino Intelisano zei dat de uitspraak van het Hof van Appel “een bittere smaak” achterliet. Familieleden van de slachtoffers willen een nieuwe poging wagen om rechtbankpresident Quistelli onbevoegd te verklaren.