Rabobank grijpt net mis bij poging tot overname in VS

UTRECHT, 9 JULI. De Rabobank heeft vorige maand een overnamestrijd verloren om een van de grootste handelaren in Amerikaanse staatsobligaties. De Nederlandse coöperatieve bankgigant was een van de twee laatste bieders op de Amerikaanse effectenmakelaar Greenwich Capital, maar verloor de strijd aan de Britse bank National Westminster Bank. Die legde 590 miljoen dollar, bijna een miljard gulden, op tafel.

De Rabobank wilde aan de aandeelhouder van Greenwich, de Japanse Long Term Credit Bank, ongeveer even veel betalen als de Britse concurrent, maar was niet bereid de medewerkers van de effectenmakelaar dezelfde salarissen en bonussen in het vooruitzicht te stellen als de Britse bank naar verluidt heeft gedaan. “Daar zaten honderden miljoenen tussen”, zo vertelde gisteren hoofddirectielid drs. H. Visser na een presentatie over de acceleratie van de buitenlandse ambities van de Rabobank.

Greenwich is de op vijf na grootste handelaar in Amerikaanse staatsobligaties en is in zoverre uniek, dat de firma niet op Wall Street gevestigd is, zoals de belangrijkste concurrenten, maar buiten de stad, in Connecticut.

De Rabobank (294 miljard gulden balanstotaal, ruim 37.000 medewerkers) wil de komende vijf jaar 3,5 miljard gulden steken in een groeiversnelling van haar buitenlandse bedrijf, inclusief de handel op financiële markten en de bancaire dienstverlening aan vermogende particuliere cliënten. De afgelopen vijftien jaar heeft de Rabobank hierin 4,5 miljard gulden geïnvesteerd, waarvan minder dan de helft de afgelopen vijf jaar, zo vertelde R. Arnold, de voorzitter van de directie van deze dochterbank Rabobank International, die gisteren werd gepresenteerd. Na de zomer worden deze activiteiten ondergebracht in een aparte vennootschap. De coöperatieve Rabobank wordt van die bankdochter enig aandeelhouder.

De opvoering van de investeringslust hangt nauw samen met de komst van de Europese unie, zo legde Visser uit, en met de druk op de verdiensten die in het traditionele bankbedrijf van sparen en kredietverlening wordt ondervonden. De invoering van een gemeenschappelijke Europese munt zal de positie van Rabobank drastisch wijzigen van een grote bank nu op de markt in leningen en effecten die in guldens luiden, naar een relatief kleine bank op de Europese financiële markten. Om die achterstand bij voorbaat al weer in te lopen, loert de bank op een overname van een financiële marktpartij die primair sterk is in obligaties en daarvan afgeleide financiële produkten. Voor een overname kijkt de Rabobank rond in Londen en New York.

De Rabobank heeft in twintig jaar tijd een netwerk van 80 buitenlandse kantoren opgebouwd. Daarbij richt de bank zich op twee hoofdsectoren: de agri-business, de traditionele klantenkring die de groene bank internationaal op de kaart heeft gezet, en de gezondheidszorg.

Rabobank International wil haar belanstotaal (nu 100 miljard gulden) en haar netto winst (vorig jaar ruim 300 miljoen gulden) de komende vijf jaar verdubbelen, zo vertelde Visser. Diezelfde ambitie geldt het aantal medewerkers, dat nu zo'n 2.500 bedraagt, waarvan 1800 ook daadwerkelijk in het buitenland zitten.