Optie van Vancom op aandelen Groningen

Vancom Nederland rijdt sinds vorig jaar in Zuid-Limburg vijf buslijnen, drie tussen Gulpen en Maastricht, twee tussen Eijsden en Valkenburg. Het Amerikaanse bedrijf heeft dit te danken aan de proef-aanbestedingen van Maij-Weggen. Inmiddels heeft Vancom Nederland een optie verworven op een meerderheid van de aandelen van het GVB, het Groningse stadsvervoerbedrijf, waarvoor het het management verzorgt.

Sinds GVB/Vancom eerder dit jaar succesvol meedong bij de aanbesteding van het gehandicaptenvervoer, is een aantal Groningse taxibedrijven dit nu voor ten minste twee jaar kwijt. Ook samenwerking met taxi-gigant De Vier Gewesten moest Vancom Nederland een plaatsje op de markt van het 'doelgroepenvervoer' (onder meer gehandicapten) garanderen. Omdat op deze markt de marges klein blijken, wil het bedrijf zich de komende tijd weer concentreren op 'grootschalig' openbaar vervoer: de exploitatie van bussen en light rail, goedkope, tram-achtige treinen. Bij Vancom Nederland noemt men de aanbesteding in Zuid-Limburg (zes miljoen gulden) tegenwoordig 'scharrelwerk'. Voortaan wil het bedrijf het liefst een offerte uitbrengen als er een vervoersomzet mee is gemoeid van 20 tot 25 miljoen. Net als VSN is Vancom uit op samenwerking met de NS. Sinds deze week door het gezamenlijk rijden van 'vakantie-expressen', over een tijdje misschien door de inzet op treinen van Vancom's 'zelfsturende teams' - chauffeurs die niet alleen busrijden maar bijvoorbeeld ook kleine reparaties doen, dienstroosters opstellen of de bus uitvegen.