Omzet Optiebeurs 86 procent gestegen

Op de Amsterdamse EOE-Optiebeurs is in de eerste helft van dit jaar in totaal 86,1 procent méér aan contracten verhandeld dan in dezelfde periode van het vorig jaar.

Er gingen 13.576.707 contracten (opties, futures en special products) om tegen 7.294.848 contracten in de eerste zes maanden van vorig jaar. Opties, futures zijn termijncontracten op onderliggende waarden zoals aandelen of op een index zoals de beursgraadmeter AEX. Op de Amserdamse beursindex AEX werd 72,6 procent meer aan contracten afgesloten en op individuele aandelen meer dan het dubbele van het aantal eind juni 1995.

Ook het aantal openstaande contracten, een graadmeter voor de liquiditeit van de markt, nam fors toe. Eind juni stonden er 3,5 miljoen contracten uit tegen 2,1 miljoen vorig jaar tezelfdertijd. De gemiddelde dagomzet in opties stond eind juni op 104.000 contracten, 89,8 procent meer dan op hetzelfde tijdstip vorig jaar.

Vorig jaar was al een recordjaar voor de optiebeurs, waarbij de teller op 16,9 miljoen contracten eindigde tegen 13,8 miljoen in 1994. Voor dit jaar verwacht algemeen directeur G. Möller een omzet van minimaal 20 miljoen stuks met een uitloop naar 24 miljoen.