Nieuw verlies in VS brengt beurs niet uit balans

AMSTERDAM, 9 JULI.De beperkte koersdaling op Wall Street bracht de Amsterdamse effectenbeurs vanmorgen niet van slag. Bij lage omzetten noteerde de AEX-index, graadmeter voor de meeste verhandelde fondsen, omstreeks het middaguur een winst van 3,04 punten op 557,49 punten.

AMSTERDAM Bij de opening van de beurs waren sommige handelaren er niet gerust op. Evenals vrijdag, toen Wall Street na bekendmaking van de werkloosheidscijfers een tik kreeg, was de beurs van New York lager gesloten. “Maar het is hier ietsje vriendelijker geworden”, constateerde een commissionair in de loop van de ochtend.

Ook elders in Europa was de stemming vriendelijk. Londen opende 12 punten hoger op 3753, Frankfurt won 3,5 punten op 2554,5. Alleen in Frankrijk opende de CAC-40 van belangrijkste fondsen op de beurs van Parijs twee punten lager op 2077.

Banken en verzekeraars herstelden deels van het verlies van gisteren. ING boekte een koerswinst van 90 cent op 50,40 gulden. Fortis Amev klom zeven dubbeltjes op 49 gulden en ABN Amro een dubbeltje op 89,50 gulden. De koers van het aandeel Aegon steeg met vijftig cent tot 80,60 gulden.

Uitgevers VNU en Elsevier wonnen elk 30 cent op 26,30 gulden. Philips profiteerde van nieuws dat deelneming TSMC in Taiwan het goed doet. Het aandeel steeg met 60 cent tot 55,30 gulden. Dochter Polygram verloor 60 cent op 94,50 gulden. Heineken deed het uitstekend met een koerswinst van 4,60 gulden op 380,60 gulden.

Verlies was er voor de chemiefondsen. Akzo Nobel gaf 50 cent prijs op 200,40 gulden en DSM verloor 1,20 gulden op 162,30 gulden. Océ van der Grinten was 80 cent lager op 175,80 gulden.

Ahold was vanmorgen 40 cent hoger op 92,50 gulden en Koninklijke Olie boekte een koerswinst van 1,20 gulden op 262,20 gulden. Met twee partners zal de Amerikaanse dochter Shell Oil in de buurt van de Golf van Mexico een pijpleiding bouwen om de olie van nieuwe produktielocaties te transporteren.

Onder de kleinere fondsen was er herstel voor IHC Caland met een koerswinst van 1,30 gulden op 81,60. Het aandeel Begemann, dat de afgelopen weken was weggezakt, kreeg er 1,30 gulden bij op 31,50 gulden.

Bij gebrek aan belangrijk nieuws over bedrijven hielden de handelaren zich vast aan de obligatiekoersen en de dollarkoers. De obligatiemarkt gleed niet verder weg. De toonaangevende tienjarige staatsobligatie was omstreeks het middaguur vijf honderdste punten hoger op 96,35.

Op de Europese wisselmarkten is de dollar vanmorgen ruim een kwart cent lager geopend. De koers van de Amerikaanse munt noteerde in Amsterdam omstreeks het middaguur 1,7106 gulden in vergelijking met een slot van 1,7140 gulden gisteren. De daling kwam tot stand in een zeer stille markt.

NEW YORK Op de effectenbeurs van New York bleef de gevreesde paniekreactie gisteren uit. De Dow Jones verloor niet meer dan 37,30 punten op 5550,84 punten. Een grillig koersverloop kenmerkte het begin van de week op Wall Street. Vlak na opening hield de graadmeter voor de dertig belangrijkste fondsen stand, maar na een half uur zakte de Dow Jones weg.

TOKIO De Japanse beurs beleefde vandaag een stille dag. Op de effectenbeurs van Tokio sloot de Nikkei-index van de 225 belangrijkste aandelen met een kleine daling van 5,12 punten op 21.919,82. De omzet was met 266 miljoen aandelen mager.