Netanyahu: vredesproces gaat door

DEN HAAG, 9 JULI. De Israelische premier, Netanyahu, heeft gisteravond minister Van Mierlo van Buitenlandse Zaken verzekerd dat Israel vastbesloten is het vredesproces in het Midden Oosten voort te zetten.

Netanyahu maakte een tussenstop op Schiphol op weg naar Washington. Van Mierlo zei na afloop van het gesprek dat “Netanyahu op de duidelijkst denkbare manier zijn betrokkenheid bij het vredesproces en zijn vastbesloten wil om daar iets van te maken heeft uitgesproken”.

Van Mierlo ging niet op details in, maar een woordvoerder zei dat de nederzettingenpolitiek van de nieuwe Israelische regering niet aan de orde is geweest. In de verkiezingscampagne heeft Netanyahu iedere teruggave van grond aan Syriërs of Palestijnen in ruil voor vrede afgewezen. Premier Netanyahu zei veel waardering te hebben voor de opstelling van Nederland binnen de Europese Unie als het over vraagstukken van het Midden Oosten ging. Hij beklemtoonde de oude vriendschapsbanden tussen Nederland en Israel.

Nederland vormt sinds 1 juli met Ierland en Italië de trojka, het driemanschap van ministers van Buitenlandse Zaken dat de buitenlandse politiek van de Europese Unie behartigt. In de komende maanden zal de trojka het Midden-Oosten bezoeken om aldaar het vredesproces te ondersteunen.