Krajicek

De tennisser Richard Krajicek zorgde voor een noviteit op Wimbledon. Bij zulke sportprestaties staat onze staatssecretaris veelal op de eerste rij om 'onze' sporters namens de regering te feliciteren. Zo ook nu. Ook de gemeente Den Haag is van plan Richard te eren via een grootse ontvangst.

Naast de sportieve eer viel voor Richard ook nog een groot bedrag te verdienen, zo meldden alle media. Contant twee miljoen en indirect misschien wel 10 miljoen.

Wellicht had Richard dit soort bedragen reeds voorzien, immers jaren geleden vestigde hij zich in het belastingparadijs Monte Carlo, om te voorkomen hiervan al te veel geld aan de Nederlandse staatskas te moeten doneren.

Hoewel ik me bij dit soort inkomsten nog wel kan voorstellen dat iemand het elders zoekt, kan ik me minder goed voorstellen dat de overheid vervolgens klaar staat om zo een belastingvluchteling uitgebreid te eren. Er zal ongetwijfeld over een hoge koninklijke onderscheiding worden nagedacht. Ik ben benieuwd of de koningin het ontwijken van ons belastingstelsel ook niet als een bezwaar ziet voor zo veel eer.

    • Gerard Bos