Kiescommissie Niger ontslagen

NIAMEY, 9 JULI. De militaire leider van Niger, Mainassara, heeft de nationale kiescommissie die toezicht moet houden op de presidentsverkiezingen in het land, ontbonden en een nieuwe benoemd.

Reden voor het besluit, aldus een bekendmaking, is dat de commissie resultaten van de verkiezingen, die zondag begonnen, openbaar heeft gemaakt terwijl er in sommige gebieden nog werd gestemd en heeft geprobeerd om te voorkomen dat kiesformulieren een aantal gebieden bereikte. De nieuwe commissie heeft de stembussen inmiddels bij de bureaus opgehaald en telt de stemmen in het stadion van de hoofdstad Niamey.

Volgens ooggetuigen is dat inmiddels geheel afgesloten door een cordon van soldaten en staan er gevechtswapens opgesteld. Belangrijkste kandidaten bij de verkiezingen zijn Mainassara en Mahamane Ousmane. Deze won de eerste meer-partijenverkiezingen in 1993, maar werd in januari van dit jaar in een militaire coup door Mainassara afgezet. Frankrijk, de voormalige koloniale macht en momenteel de belangrijkste donor van Niger, reageerde aanvankelijk afwijzend op de staatsgreep maar besloot de nieuwe leider toch te steunen op voorwaarde dat hij verkiezingen zou organiseren. (AP, Reuter)