'Karadzic moet weg als partijchef'

STOCKHOLM, 9 JULI. De Servische Democratische Partij (SDS), de partij van de Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic, mag niet aan de verkiezingen van 14 september deelnemen als ze Karadzic als voorzitter handhaaft.

Dat heeft gisteren Robert Frowick gezegd, de voorzitter van de commissie van de Europese Veiligheidsorganisatie OVSE die de verkiezingen in Bosnië organiseert.

“Ik ben van plan de macht te gebruiken die mij ter beschikking staat en de SDS verbieden deel te nemen aan de verkiezingen zolang ze Karadzic uitdagend in functie laat”, zo zei Frowick gisteren tot de parlementaire assemblee van de OVSE in Stockholm. Een partij die wordt aangevoerd door een in staat van beschuldiging gestelde oorlogsmisdadiger hoort niet aan verkiezingen deel te nemen, aldus Frowick. “Karadzic verpersoonlijkt het extreme nationalisme dat tot oorlog heeft geleid en heeft zich nog vóór de inkt [onder het vredesakkoord] droog was tegen het vredesproces verzet. Het is onaanvaardbaar dat de OVSE toeziet op het verkiezingsproces als er een als oorlogsmisdadiger aangeklaagde een rol speelt in een van de belangrijkste partijen.”

Radovan Karadzic heeft onder zware internationale druk zijn bevoegdheden als president van de Servische Republiek in Bosnië overgedragen. Maar hij werd eerder deze maand wel voor een periode van vier jaar herkozen als voorzitter van de SDS.

Carl Bildt, de 'vredescoördinator' voor Bosnië, zei gisteren dat Karadzic “beetje bij beetje, stap voor stap” verder wordt geïsoleerd. Het is volgens Bildt een kwestie van tijd voordat Karadzic zich voor het VN-tribunaal in Den Haag zal verantwoorden. Hij daagde de leider van de Bosnische Serviërs uit zich in Den Haag te verdedigen: “Als hij een greintje fatsoen of moed zou hebben, zou hij gaan.”

De Bosnische Serviërs hebben boos op Frowicks dreigement gereageerd. “Zo'n idee kan slechts ontstaan in het brein van mensen die de democratie negeren”, zei de premier van de Servische Republiek in Bosnië, Gojko Klickovic. Een lid van het SDS-partijbestuur, Radivoje Tuvnjak, zei dat er “waarschijnlijk helemaal geen verkiezingen in de Servische Republiek zullen worden gehouden” als de SDS er niet aan mag deelnemen. Een andere woordvoerder van de partij zei dat het partijleiderschap 'geen staatsfunctie' is en dat het vredesakkoord alleen bepaalt dat Karadzic geen staatsfuncties meer mag bekleden. (Reuter, AP)